Historisk arkiv

Svar på spørsmål om økonomisk støtte til menneskerettsorganisasjoner i Iran

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Anniken Huitfeldts svar på et spørsmål fra Ingrid Fiskaa om økonomisk støtte til menneskerettsorganisasjoner i Iran.

Skriftlig spørsmål nr. 2735 (2022-2023)
Datert 30.06.2023

Fra representanten Ingrid Fiskaa til utenriksministeren (SV):

Det iranske regimets grufulle straffemetodar fortset med full styrke. Så langt i år har 353 menneske blitt avretta og ein stor del av desse var kurderar og balucherar. Dette veit me fordi modige menneskerettsorganisasjonar dokumenterer regimets overgrep. Dokumentasjonen er avgjerande for straffeforfølging av dei ansvarlege. Iran Human Rights og Hengaw Organisation for Human Rights er eksempel på slike organisasjonar, som blir drivne av frivillige. Vil utanriksministen gje økonomisk søtte til slike organisasjonar?

Utenriksministerens svar:

Jeg deler representantens bekymringer over Irans økte bruk av brutale straffemetoder, inkludert dødsstraff. Det har Utenriksdepartementet formidlet klart og tydelig i alle våre møter med iranske myndighetsrepresentanter. Norge har også vært tydelig i vår fordømmelse av iranske henrettelser i multilaterale fora.

Norge mottar informasjon om menneskerettighetssituasjonen i Iran inkludert fra menneskerettighetsforsvarere og menneskerettighetsorganisasjoner i og utenfor Iran. Vår ambassade i Teheran og vår FN-delegasjon i Genève er også jevnlig i kontakt med iranske beslutningstakere og sivilsamfunnsaktører.

Utenriksdepartementet gir finansiell støtte til internasjonalt arbeid mot dødsstraff gjennom organisasjonen Ensemble Contre la Peine de Mort, ECPM. Organisasjonen har et globalt mandat, men jobber også mot dødsstraff i land som Iran. Utenriksdepartementet har løpende til vurdering hvordan vi best kan bidra i arbeidet mot brudd på menneskerettighetene i Iran, der støtte til organisasjoner er et av flere virkemidler.