Historisk arkiv

Spørsmål og svar om fotball-VM i Qatar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Utgiver: Utenriksdepartementet

Fra 20. november til 18. desember er det fotball-VM i Qatar. Utenriksdepartementet oppfordrer norske borgere som planlegger å reise til Qatar til å forberede reisen godt.

Sett deg godt inn i reglene for inn- og utreise til Qatar og sørg for å ha gyldig reiseforsikring for hele oppholdet.

Informasjon om kjøp av billetter finner du på Fifa sin offisielle hjemmeside. Kjøp kun billetter fra offisielle leverandører. Billetter kjøpt av andre kan være ugyldige. 

Tilreisende uten VM-billett må betale en innreiseavgift på 500 QAR. For mer informasjon om innreise uten VM-billett se arrangørenes hjemmesider.

Under fotball-VM må du laste ned en Hayya-app (med Hayya-kort) for å komme inn i landet. Søk om Hayya-kort så tidlig som mulig. For tilgang til Hayya-kort se mer informasjon på nettsiden Welcome to Qatar. Datatilsynet har laget noen råd knyttet til Hayya-kortet på sin nettside Apper under Qatar-VM | Datatilsynet.

Skal du oppholde deg i Qatar i mer enn ett døgn, må du registrere hotellet ditt når du søker om Hayya-kort. Hayya-kort må fremvises ved transport og inngang til stadion.

Det kreves ikke visum av norske borgere, men passet må være gyldig minimum seks måneder ved innreise. Du må kunne legitimere deg til enhver tid når du oppholder deg i Qatar. Ta kopi av passet og oppbevar det på et sikkert sted.

Qatar har fortsatt en rekke restriksjoner og regler knyttet til covid-19. Det er ikke krav om covid-19 vaksine eller PCR-test for reiser til Qatar, men vær oppmerksom på at bruk av munnbind er påbudt ved medisinske fasiliteter. Disse reglene kan endres på kort varsel.

Transport: Det forventes mye trafikk på flyplassene og på veiene inn og ut av Qatar. Reisende oppfordres til å følge lokale anvisninger for transport. Sørg for å planlegge reisen og avsett god tid, særlig på kampdager. Se fotball-VM i Qatar sin offisielle hjemmeside for nyttig informasjon om transport. 

Sjekk med ditt flyselskap om egne bestemmelser for reiser til Qatar under fotball-VM. Med shuttlefly fra Dubai, vil det kun være lov med håndbagasje og ingen innsjekket bagasje vil bli akseptert, utenom rullestoler og barnevogner, på kampdager.

Det er egne regler for innreise til Qatar med bil, som for eksempel krav om å parkere ved grensen, bestilling av parkingsplass m.m. Hvis du planlegger å reise til Qatar med bil, vil du finne mer informasjon på arrangørenes nettsider. Vær også oppmerksom på at enkelte veier i Qatar vil være stengt under mesterskapet.

Hayya-kort gir gratis tilgang til offentlig transport i Qatar, som for eksempel buss, metro og trikk. Vær oppmerksom på at taxi kun tar kontantbetaling. Du finner mer praktisk informasjon og gode råd på fotball-VM i Qatar sin offisielle hjemmeside under punktet "Getting Around".

På generelt grunnlag oppfordrer vi alle som skal reise til utlandet å registrere seg i appen Reiseklar eller på reiseregistrering.no. Da vil du kunne få meldinger fra norske myndigheter hvis det oppstår en krise eller alvorlig situasjon i landet du befinner deg i.

Sett deg også godt inn i reiseinformasjonen om Qatar, i Reiseklar-appen eller på regjeringen.no og ved hjelp av andre kilder.

 

Alle som reiser til et annet land må forholde seg til lokale lover og regler. Dette gjelder også i Qatar, som har andre regler enn Norge på en rekke felt.

Det er f.eks. ulovlig å ta med alkohol inn i landet, og du kan bare nyte alkohol på anviste steder. Det er nulltoleranse overfor narkotika. Visse legemidler klassifiserer også som narkotika.

Det er også lover mot seksuelle relasjoner mellom personer som ikke er gift og personer av samme kjønn. Det er forbudt å bo sammen med eller dele hotellrom med en person av motsatt kjønn dersom en ikke er gift eller har nært slektskap til vedkommende. Man risikerer bot, fengselsstraff og/eller utvisning.

Fotografering og filming er også lovregulert. Det er f.eks. straffbart å filme eller ta bilder uten samtykke av personer, og på privat eiendom. Er du i tvil bør du innhente tillatelse på forhånd. Vær også klar over at enkeltpersoner eller nasjonale myndigheter kan tolke innhold på sosiale medier som fornærmende eller utfordrende.

Under fotball-VM vil det være vanskelig å unngå trengsel og store folkemengder, men reisende oppfordres til å være forsiktige og unngå dette i den grad det er mulig. Det kommer også til å være svært varmt og sterk sol. Beskytt deg mot sola og ta med vann overalt. Tester du positivt for covid-19, må du følge retningslinjene fra Qatars helsemyndigheter: Qatar Travel and Return Policy Qatar Travel and Return Policy (moph.gov.qa).

Utenriksdepartementet tilbyr reiseinformasjon om Qatar og 200 andre land i appen Reiseklar og på reiseinformasjon på regjeringen.no. Her finner du nyttige tips om inn- og utreise, lokale lover og sedvaner, helse, kriminalitet og mye mer. Du finner også kontaktinformasjon til nærmeste ambassade og til UDs operative senter i Oslo.

UD kan aldri garantere at det er trygt å gjennomføre en reise. Sikkerhet på reise er den enkeltes ansvar. Sett deg godt inn i forholdene i landet du skal besøke, vis aktsomhet og sørg for å ha gyldig og dekkende reiseforsikring.

LHBTI: Qatar er et muslimsk land hvor islamsk lovgivning (sharia) regulerer de fleste sider ved samfunn og rettsvesen. Seksuelle relasjoner mellom personer av samme kjønn er forbudt i Qatar. LHBTI-personer som er kjent i offentligheten risikerer å bli arrestert og siktet også for andre former for lovbrudd, eksempelvis atferd som lokalt karakteriseres som «usømmelig».  Samtidig har qatarske myndigheter sagt at alle besøkende er velkomne under fotball-VM.

Gjelder spesielle regler for journalister som skal reise til Qatar?
Generelt må journalister som ønsker å filme eller ta bilder innhente tillatelse fra Qatar News Agency før innreise. Dersom du planlegger å reise til Qatar i forbindelse med VM, bør du sette deg godt inn i hvilke regler som gjelder i denne perioden via Fifa World Cup Qatar 2022™ Qatar Media Portal.

Overnatting: Det vil avhenge av hvor lenge du planlegger å være i Qatar. Dersom du skal oppholde deg i landet i mer enn ett døgn, må du registrere hotellet ditt når du søker om Hayya-kort før reiser inn til Qatar. Merk at det er forbudt å bo sammen med eller dele hotellrom med en person av motsatt kjønn dersom en ikke er gift eller har nært slektskap til vedkommende.

Legitimasjon: Du må bruke pass ved innreise, og det må være gyldig i minimum seks måneder. Vi anbefaler at du tar kopi av passet ditt og oppbevarer kopien på et annet sted enn selve passet. Vær også klar over at qatarske myndigheter krever at du må kunne legitimere deg på ethvert tidspunkt.

Dersom du mister passet ditt, må du kontakte nærmeste ambassade for å søke om nødpass. Norge har ikke ambassade i Qatar, så du må kontakte den norske ambassaden i Abu Dhabi (De forente arabiske emirater). Du finner kontaktinformasjon i appen Reiseklar og på ambassadens hjemmeside: Norway in the United Arab Emirates.

Ambassaden i Abu Dhabi vil kunne hjelpe deg med å få utstedt nødpass som du vil få utlevert i Qatar. Dette vil imidlertid kunne ta tre-fem dager.

Vær oppmerksom på at De forente arabiske emirater ikke aksepterer nødpass. Det vil derfor ikke være mulig å dra fra Qatar til De forente arabiske emirater uten ordinært norsk pass om du skulle ha behov for det.

Ta med deg andre identifikasjonspapirer, slik som nasjonalt ID-kort og førerkort, og oppbevar dem atskilt fra passet. Da vil du kunne identifisere deg overfor norske myndigheter selv om du har mistet passet.

Du finner reiseinformasjon om Qatar i UD-appen Reiseklar og reiseinformasjon om Qatar på regjeringen.no.  

Norges fotballforbund (NFF) beskriver sitt engasjement rundt fotball-VM i Qatar på temasiden Fotball-VM 2022.

Du finner praktisk informasjon om billetter, kamper og mye annet på Det internasjonale fotballforbundets (Fifa) sin nettside World Cup Qatar 2022 og arrangørenes egen nettside Now is All - countdown to Qatar 2022.

Ta kontakt med UDs operative senter på +47 23 95 00 00 eller send en e-post til 247@mfa.no.