Historisk arkiv

Norsk returpraksis er forsvarlig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Ingen afghanere sendes ut av Norge uten at det er foretatt en konkret vurdering av den enkeltes sikkerhetsbehov, skriver statsråd Bjarne Håkon Hanssen i Dagsavisen 7. mars 2008.

Av Bjarne Håkon Hanssen, arbeids- og inkluderingsminster, publisert i Dagsavisen 7. mars 2008.

Ingen afghanere sendes ut av Norge uten at det er foretatt en konkret vurdering av den enkeltes sikkerhetsbehov. 

SVs nestleder Audun Lysbakken uttaler i Dagsavisen 3. mars at Norge bør stanse all utsendelse av afghanere. Lysbakken baserer sin konklusjon på to forhold. For det første mener han retur er i strid med FNs anbefalinger. Det er feil.

Regjeringens politikk og utlendingsmyndighetenes praksis er ikke i konflikt med Høykommissærens anbefalinger. Høykommissæren har ikke bedt om at det skal gis beskyttelse til alle afghanere. I Høykommissærens retningslinjer fra desember i fjor, sies det at situasjonen er så vidt flytende at man der ikke vil gi en konkret vurdering av sikkerheten i de enkelte distriktene. Fordi det er et ønske at retningslinjene skal være gyldige i noe tid fremover, må slike mer spesifikke vurderinger komme til uttrykk på andre måter.

Selv om sikkerhetssituasjonen er blitt forverret, er ikke alle afghanere så utsatt at Høykommissæren ber landene om å gi beskyttelse til alle afghanere.

Høykommissæren mener at de enkelte asylsøknadene fra afghanere skal behandles på individuelt grunnlag. Ingen sendes ut av Norge uten at det er foretatt en konkret vurdering av den enkeltes beskyttelsesbehov. Norske myndigheter har et nært samarbeid med Høykommissærens kontor i Kabul og mottar deres fortløpende vurdering av sikkerheten i ulike deler av Afghanistan. Det er fast rutine at Høykommissærens kontor i Kabul forhåndsvarsles om de enkelte returene som er aktuelle fra Norge. Det gir Høykommissæren mulighet til å si fra dersom de mener at en retur ikke er forsvarlig.

Departementet besluttet i fjor å bringe inn for behandling i stornemnd to saker for å få en ekstra grundig behandling av visse prinsipielle spørsmål knyttet til beskyttelse og retur av afghanere og forholdet til FNs anbefalinger. I stornemndas vedtak fra juli 2007 ble det blant annet uttalt at så lenge FNs høykommissær har en så dominerende rolle som kilde for landinformasjon i Afghanistan, må deres anbefalinger normalt følges. Dette følges opp i praksis både i UDI og UNE.  

For det andre mener Lysbakken at norske myndigheter må undersøke hvordan det er gått med dem som er sendt hjem, før vi returnerer nye afghanere. Regjeringen mener at det ikke nødvendigvis vil føre til økt sikkerhet. Vi mener også at det avgjørende må være å forsikre seg om at retur er trygt og forsvarlig før retur, ikke etterpå. En slik undersøkelse av et lands innbyggere kan dessuten bli oppfattet som utidig innblanding, og i verste fall skape problemer for den det gjelder.

Regjeringen mener at norsk praksis hva angår retur til Afghanistan er forsvarlig. At SVs nestleder mener noe annet, rokker ikke ved dette.