Historisk arkiv

Fritid med mening

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

I dag sendes utredningen "Fritid med mening" ut på høring.

Pressemelding

Nr.: 06044
Dato: 05.06.06

Fritid med mening

I dag sendes en Norsk offentlig utredning, "Fritid med mening", ut på høring til blant annet barne- og ungdomsorganisasjoner, departementene, fylkesmennene, politiske partier og kommunene. Utredningen inneholder omfattende anbefalinger for hvordan myndighetene kan skape bedre rammevilkår for de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene.

Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem ser frem til de nyttige innspill høringen vil komme med: ”Vi trenger en fremtidsrettet frivillighetspolitikk for barn og unge, og jeg vil arbeide for at regjeringen fremmer en politikk som skaper best mulige rammevilkår for de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene. Jeg gleder meg derfor til å jobbe videre med anbefalingene fra utvalget” .

Utredningen gir en omfattende analyse av barne- og ungdomsorganisasjonenes plass i samfunnet, deres rolle som demokratibyggere og om et organisasjonsliv i endring. Utvalget presenterer en rekke anbefalinger for å endre statens støttepolitikk for de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene:

  • Aktivitet bør være et hovedkriterium for utmåling av grunnstøtte til de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene.
  • Utvalget introduserer et nytt begrep, ”medborgerskap”, for å beskrive organisasjonenes betydning og verdi i samfunnet. Et slikt begrep konkluderer med at nye organisasjonsformer og mer ad hoc basert frivillig aktivitet også er viktig og bør stimuleres gjennom statlige tilskudd.
  • Utvalget foreslår å innføre en ny type støtte, ”driftstilskudd” for lavterskeltilbud som ofte retter seg mot minoriteter og barn og unge med innvandrerbakgrunn. Slike tiltak oppfyller per i dag svært sjelden kriterier for å motta statlig driftsstøtte.
  • Utvalget foreslår å flytte de partipolitiske ungdomsorganisasjonene inn i samme tilskuddsordning som andre barne- og ungdomsorganisasjoner, og få sitt tilskudd basert på aktivitet. (I dag får disse kalkulert sitt tilskudd på bakgrunn av moderpartienes oppslutning ved stortingsvalg).
  • Et flertall i utvalget ønsker at Frifond organisasjon (støtte til lokal aktivitet i barne- og ungdomsorganisasjonene) skal forvaltes av Fordelingsutvalget, og ikke av Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) som i dag.

Les hele utredningen på BLDs hjemmesider