Historisk arkiv

Norge mobiliserer mot hatefulle ytringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Gjennom EØS-midlene har Norge inngått et strategisk partnerskap med Europarådets ungdomsprosjekt om bekjempelse hatefulle ytringer på nett og i sosiale medier i Europa.

– Bekjempelse av ytringer som fremmer hat og intoleranse er høyt prioritert her hjemme og i norsk utenrikspolitikk. Vi skal ta ansvar for å bidra til å løfte temaet på den politiske dagsorden i Europa, sier statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet.

I løpet av de siste årene har det vært en økende tendens i Europa til økt intoleranse, brudd på grunnleggende rettigheter, inkludert fysiske og verbale angrep på minoritetsgrupper, innvandrere og menneskerettighetsforkjempere i Europa.

For å møte disse utfordringene har Norge blant annet gjennom EØS-midlene gått inn og støttet Europarådets ungdomskampanje: «No Hate Speech Movement». Kampanjen retter seg mot hatefulle ytringer på nettet og sosiale medier. Den lanseres i dag og vil løpe fram til 2014.

Målet er å iverksette tiltak mot hatefulle ytringer på nettet, samtidig som ytringsfriheten respekteres. «No Hate Speech Movement»-kampanjen er basert på opplæring i menneskerettigheter og aktiv deltakelse og skolering av ungdom for å ruste dem til å ta til motmæle mot fordommer og intoleranse.

Torsdag deltok statssekretær Larsen også på lanseringen av nettstedet «Fordommer fordummer» i Oslo. Nettsiden skal være en myteknuserside, og skal bidra til å gjøre den offentlige debatten om integrering og minoriteter her hjemme mer basert på fakta.

– Jeg håper siden blir et sted mange vil søke seg til for å få kunnskap til å stå i debatten og ta til motmæle, eller for å utfordre sine egne fordommer, sa Larsen under lanseringen.

Statssekretær Gry Larsen deltok under lanseringen av nettstedet fordommer.no i Oslo, 21. mars. (Foto: Christian Grotnes Halvorsen)

Gjennom EØS-midlene bidrar Norge også med støtte til organisasjoner og andre aktører som fremmer toleranse og grunnleggende rettigheter.

Blant annet kan frivillige organisasjoner i Bulgaria, Kypros, Tsjekkia, Estland, Hellas, Ungarn, Latvia, Litauen, Malta, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia og Spania søke om prosjektmidler til å iverksette tiltak mot hatefulle ytringer gjennom våre programmer.

Støtte til det sivile samfunn utgjør 147 millioner euro fram til 2016 og er en av de viktigste prioriteringene for EØS-midlene.

I mai arrangerer Utenriksdepartementet også en større konferanse i Oslo der tema er høyreekstremisme og hatkriminalitet i Europa.