Historisk arkiv

Norsk-estisk seminar om energiøkonomisering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Ambassaden i Tallin arrangerte i midten av juni et seminar om energiøkonomisering av bygninger i samarbeid med estiske myndigheter. Dette er et av innsatsområdene for Estland under EØS-midlene.

Norsk-estisk seminar om energiøkonomisering

Ambassaden i Tallin arrangerte 13. juni et seminar om energiøkonomisering av bygninger i samarbeid med estiske myndigheter. Dette er et av innsatsområdene for Estland under EØS-midlene.

Seminaret samlet et førtitalls deltagere, de fleste fra Estland. Medarrangør på estisk side var Økonomi- og kommunikasjonsministeriet. Et bredt utvalg av norske bedrifter med enøk-relatert virksomhet var invitert til å delta.

Oppfordret til samarbeid
I sitt åpningsinnlegg inviterte ambassadør Stein Vegard Hagen til å søke samarbeid med norske aktører som i mange år har høstet erfaringer gjennom sitt eget arbeid innen energiøkonomisering.

Visedepartementsråd Andres Tint fra Økonomi- og kommunikasjonsministeriet i Estland hilste samarbeidsmulighetene velkommen og pekte på de betydelige utfordringer landet står overfor blant annet for å følge opp forpliktelser som følge av EUs bygningsdirektiv.

Blant norske innledere var også avdelingsdirektør Johan Vetlesen fra Olje- og energidepartementet, direktør Terje Halvorsen fra Norske Boligbyggelags Landsforening (NBBL), administrerende direktør Trond Dahlsveen fra Energy Saving International (ENSI) og Tiina Link fra ambassaden i Tallinn (Innovasjon Norge).

Praktiske utfordringer
Fra estisk side samlet seminaret ogdå deltagere fra så vel privat som offentlig sektor. Erik Marksoo fra finansministeriet (nasjonal koordinerende myndighet) presenterte EØS-midlene. Deltagerne ble videre orientert om formelle rammebetingelser, relevant regelverk og tilgjengelige finansieringsordninger så vel som praktiske hovedutfordringer for enøk-tiltak i den estiske boligsektoren.

Erfaringer fra lignende arbeid i Norge og fra tidligere norsk-estisk samarbeid på området (NBBL, ENSI) ble presentert .

Innovasjon Norge vurderer muligheten for oppfølgingstiltak for å bidra til å legge til rette for deltagelse fra norsk næringsliv i kommende prosjekter under EØS-midlene. Estand lyste ut midler til enkeltprosjekter under EØS-midlene for til sammen 184 millioner kroner 1. juni 2006.