Historisk arkiv

Stor interesse for samarbeid med Polen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Hundre representanter for norske institusjoner deltok på lanseringsmøtet for norsk-polsk partnerskapsforum i Oslo mandag 8.januar 2007. Her fortalte blant annet institusjoner som har etablert samarbeidsprosjekter med polske partnere om sine erfaringer.

Stor interesse for samarbeid med Polen

Hundre representanter for norske institusjoner deltok på lanseringsmøtet for norsk-polsk partnerskapsforum i Oslo mandag 8. januar 2007. Institusjoner som har etablert samarbeidsprosjekter med polske partnere fortalte om sine erfaringer.

Formålet med forumet er å etablere en arena hvor norske institusjoner får førstehånds informasjon om arbeidet med EØS-midlene i Polen og kan utveksle erfaringer med hverandre. Norsk-polsk partnerskapsforum retter seg primært mot institusjoner, organisasjoner og bedrifter som er interessert i samarbeid med Polen gjennom EØS-midlene.

På lanseringsmøtet ble det gitt en status for EØS-midlene i Polen. Det ble også erfaringsutveksling og diskusjon innenfor områdene private bedrifter og anbudsregler, miljøsektoren, frivillige organisasjoner og forskningssamarbeid.

Erfaringsutveksling

Deltakerne utvekslet erfaringer i fire parallelle sesjoner etter lunsj. Her diskuteres forskningssamarbeid mellom Norge og Polen.

147 prosjektsøknader fra Polen er oversendt giversiden i første utlysningsrunde, etter først å ha blitt vurdert og prioritert av polske myndigheter. 17 av disse søknader har formelt samarbeid med norske partnere. I tillegg har ytterliger 18 prosjekter en løsere form for samarbeid. EØS-midlene ser ut til å skape nye samarbeidsstrukturer mellom polske og norske aktører, særlig innen kunnskaps- og forskningsbaserte institusjoner.

Polen har nå lyst ut 1,4 milliarder kroner til enkeltprosjekter i sin andre utlysning av EØS-midler. Søknadsfristen er 16. april 2007. Blant innsatsområdene som støttes er miljøvern, Schengen, helse, forskning og bevaring europeisk kulturarv. Les om andre utlysning i Polen.

Et polsk såkornfond ble lansert i desember 2006 for å stimulere til prosjektsamarbeid mellom norske og polske partnere. Fondet tilbyr lett tilgjengelige såkornmidler fra 5.000 – 20.000 euro til polske aktører som planlegger å søke om prosjektmidler for de gjenværende utlysningene av EØS-midler i Polen.

Støtte gis til ideer om å utvikle partnerskapsprosjekter i samarbeid mellom aktører fra Polen og aktører fra giverlandene Norge, Island og Liechtenstein. I tillegg vil såkornfondet tilby midler til å utarbeide prosjektsøknader til det planlagte NGO-fondet i Polen. Les mer om såkornfondet.

Polen mottar nær halvparten av EØS-midlene – over fire milliarder kroner – i perioden 2004-2009. Et fond for frivillige organisasjoner på over 300 millioner kroner lanseres våren 2007. Det planlagte polsk-norsk forskningsfondet og stipendfondet vil også kunne bidra til økt samarbeid med Polen.