Historisk arkiv

Videre fornying av offentlig sektor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

01.02.06

Videre fornying av offentlig sektor

- Jeg er en ideologisk tilhenger av fornying av offentlig sektor, sa statsminister Jens Stoltenberg på topplederkonferansen på Grand Hotell tirsdag 31. januar. FADs konferanse for statlige toppledere er et årvisst foretagende som i år hadde ekstra god oppslutning med 128 deltakere fra hele spekteret av statlig virksomhet.

– De som er for sterke fellesskapsløsninger må også være tilhengere av permanent fornying, sa statsministeren. Som eksempler på omfattende fornyingsprosesser i statlig sektor nevnte han kvalitetsreformen på universitet og høyskoler, politireformen, omstillingsprosessen i Forsvaret, reduksjonen i antall ventelistepasienter i helsevesenet og de store omstillingene i NSB og Posten.

De mest omfattende prosjektene er likevel NAV-reformen og pensjonsreformen, sa Stoltenberg. Den første, der trygde-, arbeidsmarkeds- og sosialetaten slås sammen, omfatter 16.000 ansatte og brukere som utgjør nesten halvparten av befolkningen. Lykkes vi med den reformen, så lykkes vi med å få norsk økonomi og velferd til å fungere bedre. Målt i antall kroner er imidlertid pensjonsreformen aller størst, sa han. Statsministeren varslet at konkretiseringene med diverse stortingsmeldinger og proposisjoner kommer i år.

Ei ny plattform for styring, organisasjon og leiarskap i fornying av forvaltninga var tittelen på fornyingsminister Heidi Grande Røys' foredrag, som du finner i sin helhet på Odin. Professor Jan Grund snakket om ledelsesutfordringene ved fornying og ny plattform, og ledet en kommentarrunde med Tore Saglie, direktør for NAV Interim, Tora Aasland, fylkesmann i Rogaland og Trond Fevolden, departementsråd i Kunnskapsdepartementet.

Direktør i Forbrukerrådet Erik Lund-Isaksen, nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein og utenriksråd Sven Erik Svedman holdt foredrag om framtidige ledelsesutfordringer før konferansen ble avrundet med gruppearbeid og innspill til statsråden til utforming av en ny plattform. Deretter inviterte statsråden til middag i Speilsalen.

Statsminister Jens Stoltenberg ønskes velkommen av departementsråd Karin Moe Røisland

Statsminister Jens Stoltenberg ønskes velkommen til topplederkonferansen av departementsråd Karin Moe Røisland.