Historisk arkiv

Heidi Grande Røys vil bli kvitt pinkodekaoset: 20 millioner til utvikling av elektronisk ID for offentlig sektor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Fornyingsminister Heidi Grande Røys vil ha slutt på pinkodekaoset som møter brukere av offentlige tjenester på Internett. Regjeringen foreslår å bevilge 20 millioner kroner til utvikling av en felles elektronisk ID-løsning for offentlig sektor.

- Vi må bli kvitt brukernavn- og passordkaoset som møter brukere av offentlige tjenester. Regjeringen intensiverer nå arbeidet med å få på plass en felles elektronisk ID-løsning for offentlig sektor, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

I dag må brukere av offentlige tjenester på Internett huske et utall ulike brukernavn, passord og pinkoder for å kunne benytte seg av disse tjenestene. Målet er å forenkle hverdagen til brukere av nettjenester. I fremtiden skal brukere av elektroniske tjenestetilbud klare seg med et fåtall slike koder.

- En felles eID-løsning er en forutsetning for å få fart på det elektroniske tjenestetilbudet i offentlig sektor. Det vil også bedre rammene for elektronisk handel og gjøre samhandlingen på Internett tryggere, sier Grande Røys.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) er nå i ferd med å sluttføre en ny strategi for bruk av elektronisk ID og signatur med og i offentlig sektor. Dette strategiforslaget skal ses i sammenheng med Justisdepartementets forslag om et nytt nasjonalt ID-kort. FADs strategi vil være på plass høsten 2007, og bevilgingen regjeringen foreslår vil bli anvendt til oppfølging av strategien.

En infrastruktur for elektronisk ID og signatur er avgjørende for videreutvikling og utvidelse av tjenestetilbudet i innbyggerportalen Minside og bedriftsportalen Altinn. Den vil gjøre det mulig å tilby funksjonaliteter som tilgang til personsensitiv informasjon, signering av vedtak og inngåelse av avtaler på nett.

Alt om statsbudsjettet på Fornyings- og administrasjonsdepartementets område.