Historisk arkiv

Konkurranse på høyt nivå i Bergen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Statsstøtte og konkurranseregulering var sentrale temaer da fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys møtte EUs kommissær for konkurranse, Neelie Kroes, i Bergen onsdag og torsdag.

Under drøftingene ble det særlig lagt vekt på konkurransespørsmål innenfor IKT-området. Dette er en sektor som utvikler seg uhyre raskt, med kjennetegn som lett kan føre til at aktørene forsøker å hindre fri konkurranse. Det er ikke lenge siden Kroes ila Microsoft en bot på over syv milliarder kroner for å ha unnlatt å følge EUs pålegg. Det var enighet om at konkurransemyndighetene måtte følge denne sektoren nøye, både for å sikre innovasjon og at forbrukernes interesser blir ivaretatt. En politikk som fremmer åpne standarder vil kunne supplere konkurranselovene når det gjelder å oppnå fordelene ved effektiv konkurranse.

Kommissær Kroes presenterte Kommisjonens initiativ vedrørende skadeserstatning og hovedprinsippene i Kommisjonens hvitbok. Dette ble godt mottatt av statsråd Grande Røys, som gav uttrykk for Norges vilje til å bidra aktivt i den videre prosessen.

Kommissær Kroes møtte også olje- og energiminister Terje Riis-Johansen til drøftinger om aktuelle energispørsmål. Det ble lagt særlig vekt på den norske energisituasjonen, liberaliseringen av energimarkedene, sikring av energiforsyningen og begge parters forpliktelse til å fremme prosjekter for oppsamling og lagring av CO2.

Felleserklæring

EU-kommissær Neelie Kroes og fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys møttes i Bergen 2. og 3. juli for å utveksle syn på aktuelle spørsmål av felles interesse vedrørende konkurransepolitikk og statsstøtte. De understreket det nære og fruktbare samarbeidet mellom EU-kommisjonen og norske konkurransemyndigheter. Det ble særlig framhevet at Norge, sammen med Island og Liechtenstein, nå deltar fullt ut i de konkurransepolitiske drøftingene i EUs nettverk av konkurransemyndigheter.
 
Under drøftingene ble det lagt særlig vekt på konkurransespørsmål på IKT-området, Kommisjonens hvitbok om erstatningssøksmål ved brudd på EUs antitrustregler, den nylig vedtatte kunngjøringen fra Kommisjonen om ”direct settlement” og nylige initiativ i Norge med sikte på å styrke avsløringen av kartellvirksomhet og håndhevingen av kartellforbudet.

Det ble understreket at IKT-sektoren utvikler seg uhyre raskt, og har kjennetegn som kan gjøre næringen utsatt for konkurransehindrende virksomhet. Konkurransemyndighetene bør følge denne sektoren nøye og håndheve konkurransereglene for å fremme innovasjon og sikre forbrukernes interesser.  En politikk som fremmer åpne standarder vil kunne supplere konkurranselovene når det gjelder å oppnå fordelene ved konkurranse.

Kommissær Kroes presenterte Kommisjonens initiativ vedrørende erstatningssøksmål og hovedprinsippene i hvitboken. Dette ble godt mottatt av statsråd Grande Røys, som ga uttrykk for Norges vilje til å bidra aktivt i den videre prosessen. Hun pekte særlig på den norske tvisteloven, som omhandler flere av spørsmålene som tas opp i hvitboken.

Statsråd Grande Røys ga uttrykk for Norges ønske om at informasjon om Norge blir inntatt i EU-kommisjonens oversikt over statsstøtte bevilget av medlemslandene i EU (State Aid scoreboard).  Statsråden og kommissæren var enige om at EU-kommisjonen og Norge skal gå inn i nærmere drøftinger om mulig framtidig samarbeid når det gjelder denne oversikten.

Kommissær Kroes møtte også olje- og energiminister Terje Riis-Johansen til drøftinger om aktuelle energispørsmål. Det ble lagt særlig vekt på norsk energiproduksjon, liberaliseringen av energimarkedene, energiforsyningssikkerhet og forpliktelsen på begge sider til å fremme prosjekter for fangst, transport og lagring av CO2. Norge har initiert CO2-prosjekter på Mongstad og Kårstø, som begge anses å være av europeisk interesse. Prosjektene er notifisert til ESA, og prosessen følges nøye av EU-kommisjonen. 

Statsråd Riis-Johansen ga uttrykk for at EU er Norges største marked for olje og gass. Energispørsmål er derfor knyttet sammen, ikke minst med hensyn til energiforsyningssikkerhet. Statsråden og kommissær Kroes var enige om at verden vil være avhengig av fossilt brensel i flere tiår framover, og at utfordringen er å gjøre produksjon og bruk av fossilt brensel mer miljøvennlig. CO2-fangst, transport og lagring er et viktig element i denne sammenheng. Samtidig er det behov for betydelige parallelle tiltak for å utvikle fornybar energi og fremme mer effektiv energibruk.
 

EUs kommissær for konkurranse, Neelie Kroes og fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys på besøk hos Konkurransetilsynet i Bergen.
EUs kommissær for konkurranse, Neelie Kroes og fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys på besøk hos Konkurransetilsynet i Bergen. Foto: Andreas Kjeldsberg Pihl, Konkurransetilsynet.