Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Offentlige elektroniske tjenester skal bli flere, tryggere og bedre:

60 millioner kroner til elektronisk ID (eID)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Det skal bli enklere å ta kontakt med det offentlige. Stadig flere offentlige tjenester skal kunne utføres elektronisk. Dette er regjeringens viktigste virkemiddel for fornying av offentlig sektor.

Det skal bli enklere å ta kontakt med det offentlige. Stadig flere offentlige tjenester skal kunne utføres elektronisk. Dette er regjeringens viktigste virkemiddel for fornying av offentlig sektor. For å få til dette er det nødvendig med en enkel og sikker pålogging til tjenestene. Regjeringen foreslår derfor å bevilge 60 millioner kroner til videreutvikling av felles eID og ID-porten. Med ID-porten kan brukere av offentlige elektroniske tjenester selv velge hvilken påloggingsløsning de vil bruke.

- Regjeringens arbeid for å fjerne pinkodekaoset har gitt resultater. Det er blitt enkelt å bruke offentlige elektroniske tjenester og enklere skal det bli. I fremtiden vil du få større valgfrihet og vil kunne logge deg på med en trygg eID som er enkel og praktisk for deg, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys.

Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) og Skattedirektoratet har etablert en offentlig eID-løsning, MinID. Denne gjør det mulig for innbyggerne å bruke samme elektroniske identifikasjon, enten de vil logge seg på Skatteetaten, NAV eller kommunens tjenester. 1,5 millioner nordmenn bruker MinID i dag.

Difi videreutvikler nå ID-porten, en felles infrastruktur for elektronisk ID og e-signatur for offentlig sektor. Når ID-porten er ferdigutviklet vil brukere av offentlige elektroniske tjenester kunne velge mellom MinID og private løsninger på markedet, for eksempel BankID eller Buypass. Offentlig eID på høyt sikkerhetsnivå vil etter hvert også bli tilgjengelig gjennom ID-porten.

- Utvikling av en felles elektronisk ID er kanskje det viktigste enkelttiltaket i den digitale fornyingen av Norge i årene som kommer. Denne satsingen vil stimulere til utvikling av flere avanserte elektroniske tjenester som krever høy sikkerhet. Derfor er dette også en personvernsatsing, sier Grande Røys.

Forslaget til bevilgning skal i tillegg til videreutvikling av MinID, nasjonal eID og drift av ID-porten også brukes til å utvikle løsninger som vil gjøre det enklere for offentlige og private virksomheter å kommunisere elektronisk.

Fornyings- og administrasjonsdepartementets fagproposisjon

Til toppen