Historisk arkiv

Etiske retningslinjer i kampflyprosjektet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Etikk er et svært viktig tema for kampflyprosjektet da dette er et prosjekt som har mange interessenter, innenfor en rekke områder og med ulike agendaer. I et brev til tilbyderne av fremtidige kampfly ba derfor departementet om en oversikt over hvilke byråer og rådgivere som representerer dem.

- Vi er svært opptatt av å etterleve de gjeldende etiske retningslinjene. Jeg, og alle i prosjektet, er svært bevisst på dette da vi mener at det er avgjørende for at vi skal ha en reell og rettferdig konkurranse mellom kampflykandidatene. Ikke minst er det avgjørende for troverdigheten til den endelige anbefalingen, sier Pål Bjørseth, prosjektleder for prosjekt Fremtidig kampflykapasitet.

Oppga hvem som representerer dem

I et brev datert 8. oktober 2007 oppfordret Forsvarsdepartementet, ved departementsråd John Lunde, tilbyderne av kampfly til å fortelle hvilke byråer og rådgivere de har kontakt med i Norge, og hvilke andre som representerer dem. Målet var å fremme en åpen og ryddig prosess, og ikke minst gjøre det lettere for alle som er involverte, slik at de til enhver tid skal vite hvem de snakker med. Nederst i artikkelen kan brevet og svarbrevene leses i sin helhet.

- Dette initiativet som statsråden gikk i bresjen for mener jeg styrker hele prosessen. Vi er svært fornøyd med leverandørenes respons og deres vilje til å vise åpenhet. Det er ikke kun departementet og prosjektet som nyter godt av dette, jeg tror åpenheten også vil virke positivt for de respektive tilbyderne, sier Bjørseth.

Brudd kan påvirke endelig evaluering

I brevet til de tre tilbyderne står det at brudd på de gjeldene etiske retningslinjer vil påvirke tillitsforholdet som begge parter er avhengige av for å gjennomføre en pålitelig prosess. Et brudd vil også kunne ha innvirkning på troverdigheten til prosessen. I sum – og i ytterste konsekvens – kan dette få betydning for evalueringen av kandidatenes svar på den nyutsendte informasjonsforespørselen (RBI – Request for Binding Information) og den endelige sluttvurderingen.

Åpenhet og likebehandling

- Kampflyprosjektets kommunikasjon er tuftet på åpenhet, troverdighet og likebehandling. Derfor mener vi det er viktig å tilgjengeliggjøre vårt brev med anmodningen til kampflytilbyderne og deres respektive responser på dette, sier prosjektleder Pål Bjørseth. Han understreker at det krever ryddighet fra alle involverte parter for at Norges også i fremtiden skal kunne ha et tidsriktig og slagkraftig kampflyvåpen.

 

Etikkbrev (PDF-format):

·          Utgående brev fra Forsvarsdepartementet, Ethical Guidelines for Industry Relations, finner du her:
EADS Military Air Systems, SAAB/Gripen, Lockheed Martin

 

Svarbrev fra tilbyderne (PDF-format):

·          EADS Military Air Systems / Eurofighter GmbH: Svar – Eurofighter 
(Tidligere svarbrev er tilgjengelig ved Forsvarsdepartementets arkiv)

·          SAAB / Gripen: Svar – JAS Gripen. Oppdatering.

·          Lockheed Martin: Svar – F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter) & Utdypende svar. Oppdatering.     


Fakta:

·          Departementets etiske retningslinjer inngår i strategien for de næringspolitiske aspekter ved Forsvarets anskaffelser, jf. St.meld. nr. 38 (2006-2007). Retningslinjene skal være et verktøy til å sikre ryddighet i samarbeidet mellom Forsvaret og industrien. Dette innebærer at både Forsvaret og næringslivet må etterleve de etiske verdier og normer som Forsvarsdepartementet legger til grunn

.

·          Konseptuell løsning (KL) beregner at den samlede kostnaden til investering og drift av 30-50 nye kampfly i 30 år er i størrelsesorden 70 til 140 milliarder kroner (nåverdi). Beløpet avhenger av antall fly som kjøpes, hvilken kandidat som velges, utviklingen i flyenes pris fram til leveringstidspunktet, og mange andre forhold. Anskaffelsen kommer antakeligvis til å bli tidenes største offentlige anskaffelse på fastlands-Norge noensinne.