Historisk arkiv

Nye kampfly – Forespørsel om bindende kampflyinformasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Prosjekt Fremtidig kampflykapasitet sendte 11. januar 2008 forespørsel til myndighetene som står bak de tre respektive kampflykandidatene.

Prosjekt Fremtidig kampflykapasitet sender i dag, fredag 11. januar 2008, ut en forespørsel om bindende informasjon til myndighetene som står bak de tre respektive kampflykandidatene. Målet er å tilføre kampflyprosjektet ytterligere og oppdatert informasjon om alle de tre kampflykandidatene, Eurofighter, JAS Gripen og Joint Strike Fighter.

– Vi er avhengig av å ha best mulig informasjon om de tre kampflyene for å kunne anbefale hvilket fly som best tilfredsstiller Norges behov i fremtiden. Vi skal anskaffe kampfly som bidrar til nasjonal trygghet i 30 til 40 år, sier prosjektleder Pål Bjørseth, i prosjektet Fremtidig kampflykapasitet. 

Forventer grundig svar

Bjørseth sier videre at det er helt avgjørende at de tre tilbyderne svarer gjennom sine respektive myndigheter, og svarer grundig, på forespørselen. Svarene fra leverandørene vil danne grunnlag for prosjektets videre analyser og evaluering. I slutten av dette året vil evalueringene ende opp i en rangering av kandidatene. Basert på denne rangeringen vil Regjeringen, mot slutten av året, etter planen foreslå for Stortinget hvilken av kandidatene Norge vil innlede avsluttende forhandlinger med.

Sendes til myndighetsnivå

Forespørselen om bindende informasjon – Request for Binding Information (RBI) – sendes til myndighetsnivå til de tre kampflyprodusentene. Dette er en forespørsel som er en grundigere og som krever mer forpliktende svar enn den som norske myndigheter sendte ut for cirka to år siden. Den endelige besvarelsen fra tilbyderne skal være norske myndigheter i hende innen 28. april 2008.

 Fakta:

  • Prosjektet Fremtidig kampflykapasitet er ledet av Forsvarsdepartementet. Luftforsvaret, Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er også integrerte bidragsytere i prosjektet.
  • Hensikten med informasjonsforespørselen er å tilføre kampflyprosjektet ytterligere og oppdatert informasjon om de tre kampflytilbyderne.
  • Forespørselen skal gi et best mulig analyse-, evaluerings-, og i siste instans, beslutningsgrunnlag for valg av fremtidig kampfly.
  • Regjeringen vil, mot slutten av året, etter planen foreslå for Stortinget hvilken av kandidatene Norge vil innlede avsluttende forhandlinger med.
  • Mottakere av informasjonsforespørselen – RBI – er følgende myndighetsinstanser: NATO Eurofighter and Tornado Management Agency (NETMA) for Eurofighter, Försvarets materielverk (FMV) for JAS Gripen, og F-35 Joint Program Office (JPO) for F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter).