Historisk arkiv

Forsvarsministeren i Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Seint søndag kveld landet flyet med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i Den demokratiske republikken Kongo. Landingen markerer starten på en ukes besøk i Afrika med program i Den Demokratiske Republikken Kongo og i Tsjad.

Reisen til Afrika har som formål å se nærmere på hvilke forhold og omgivelser det norske feltsykehuset vi skal stille med til Tsjad i mars vil få, samt å få en oppdatering på den aktuelle situasjonen i Kongo.

 - Regjeringen har helt siden den tiltrådte i 2005 lagt vekt på at Norge bør bidra mer til FN-ledede operasjoner, og da spesielt i Afrika. Vestlige land, herunder Norge, alt for lenge overlatt til ikke-vestlige land å stille opp i FNs største og mest krevende fredsoperasjoner som i all hovedsak befinner seg på det afrikanske kontinentet, sier statsråd Anne Grete Strøm-Erichsen.


Foto: Forsvarsdepartementet

På henvendelse fra FN har regjeringen besluttet at Norge skal bidra med et feltsykehus til den nye FN operasjonen i Tsjad. - Samtidig vil vi innlede en dialog med FN om på sikt å eventuelt kunne bidra til FN-operasjonen, MONUC, i Kongo, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Besøk til den Demokratiske republikken Kongo
Forsvarsministerens Afrika-besøk starter i Kongo. Besøket gjennomføres for å få et innblikk i situasjonen i landet, og se nærmere på MONUC, som er FNs største fredsbevarende operasjon. Før jul preget situasjonen i Kongo alle mediene i Norge og det var mange røster som etterlyste og ønsket et norsk styrkebidrag til landet.
 
 - Nå er alles øyne rettet mot Gaza og situasjonen der. Den er svært alvorlig, men samtidig må vi ikke glemme andre store konflikter som pågår. Kongo, Tsjad og Afrikas mange andre konflikter fortjener også vårt fortsatte fokus selv om medienes kameralinser akkurat nå peker en annen retning. Bare nå i julen ble 400 mennesker drept i forbindelse med en julekonsert i en kirke i Øst-Kongo, sier Strøm-Erichsen.

Forsvarsministeren ser med dyp bekymring på situasjonen i det sentrale Afrika. Blant annet hvordan denne konflikten i denne regionen påvirker kvinner og barn gjennom voldtekter, mishandling og drap. Forholdene er dypt tragiske og de menneskelige skjebnene er mange og grusomme. Hvor mange kvinner og barn som rammes av disse overgrepene er det faktisk ingen som vet.

Under besøket vil det bli gjennomført møter blant annet med medlemmer av den kongolesiske regjeringen, ledelsen for MONUC, og frivillige organisasjoner som er aktive i landet.  

FNs Special Representative for the Secretary-General (SRSG), Alan Doss, var med på Forsvarsministerens besøk til Goma og Kibati, i Nord-Kivu øst i Kongo. Nord-Kivu har vært senter for mange av kamphandlingene i Kongo de siste månedene.

Besøket vil i tillegg inkludere samtaler med blant annet den kongolesiske Forsvarsministeren og MONUC-ledelsen i Kinshasa.

Tsjad
I Tsjad skal statsråden besøke hovedstaden N’djamena for å gjennomføre politiske samtaler der. Hun skal også besøke Abèchè på grensen til Darfur for å bli kjent med det området der det norske feltsykehuset skal operere. Under besøket vil statsråden også møte FNs SRSG i Tsjad, Victor da Silva Angelo.

Det er også planlagt møter med både forsvarsministeren og utenriksministeren i Tsjad.

Det norske feltsykehuset skal overta funksjonene til det italienske feltsykehuset, som er der i dag. Det vil etter planen skje når EU-operasjonen i det Østlige Tsjad og i den nordlige delen av Den Sentralafrikanske Republikk avsluttes og FN tar over.

- Det er viktig for meg å besøke det italienske sykehuset som ligger der i dag, for å se nærmere på hvilke forhold det norske sanitetspersonellet vil operere under. Så besøker vi Farchana flyktningleir, sier Strøm-Erichsen.