Historisk arkiv

Ser frem til satellittsamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide diskuterte onsdag samarbeidet om en ny spansk-norsk kommunikasjonssatellitt med Roberto Lopez Fernandes, adm.dir hos Hisdesat.

Statssekretær Espen Barth Eide diskuterte onsdag samarbeidet om en ny spansk-norsk kommunikasjonssatellitt med Roberto Lopez Fernandes, adm.dir hos Hisdesat.

Espen Barth Eide og Hisdesat-sjef Roberto Lopez
Hisdesat-sjef Roberto Lopez Fernandes og statssekretær Espen Barth Eide med en modell av en lignende satellitt.

Norge og Spania skal samarbeide om en kommunikasjonssatellitt, som skal bidra til stabilitet og effektiv overvåkning av norske interesseområder. Sterkere fokus på militær tilstedeværelse i nordområdene og krevende internasjonale operasjoner gjør at Forsvarets behov for kommunikasjonskapasitet vil øke de kommende årene.
- Norge og Spania har et godt forhold, som vil bli ytterligere forsterket gjennom dette materiellsamarbeidet. Vi har tidligere blant annet samarbeidet om de nye norske fregattene, sier Espen Barth Eide.

Lang erfaring
Den norske og den spanske forsvarsministeren skal snart underskrive en avtale, en Memorandum of understanding (MoU). Deretter skal det forhandles om detaljene i samarbeidet.

Driften vil ivaretas av det spanske selskapet Hisdesat, som har lang erfaring med drift av militære kommunikasjonssatellitter. Administrerende direktør for selskapet, Roberto Lopez Fernandes, ser frem til samarbeidet.
- Denne satellitten vil være vår viktigste prioritet de nærmeste årene. Det gjenstår mye arbeid, men vi er sikre på suksess. Kommunikasjonssatellitten vil bli en av de største i Europa, sier Hidesat-sjefen.

Beste løsning
Forsvarsdepartementet har vurdert både nasjonale og internasjonale samarbeidsløsninger. Helt frem til beslutningen ble tatt, ble det lagt ned betydelig arbeid i å finne nasjonale alternativer til et internasjonalt materiellsamarbeid.

Statlige investeringer over 500 millioner kroner må kvalitetssikres eksternt. Den eksterne kvalitetssikringen konkluderte med at et bilateralt samarbeid med Spania og det spanske selskapet Hisdesat var den beste løsningen for Forsvaret og staten, blant annet med hensyn til levetidskostnader, organisering og gjennomføringsevne.

Selve satellittanskaffelsen vil bli gjennomført som åpen konkurranse. Norske leverandører vil dermed kunne konkurrere seg til leveranser i anskaffelsen.

Les mer her:
https://www.regjeringen.no/nb/dep/fd/dok/regpubl/prop/2009-2010/prop-56-s-2009-2010.html?id=587709)