Historisk arkiv

Forskrift om sammensatte produkter - oppdrag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

1.
Forskrift om opplysningsplikt ved tilbud om kjøp av sammensatte produkter er gitt med hjemmel i finansieringsvirksomhetsloven, og gjelder for finansinstitusjoner. Forskrift om opplysningsplikt ved tilbud om kjøp av sammensatte produkter er ikke gjort gjeldende for verdipapirforetakene p.g.a. manglende hjemmel i gjeldende verdipapirhandellov. I rundskriv 15/2006 del I gis det nærmere retningslinjer for verdipapirforetakenes informasjonskrav mv. ved salg av sammensatte produkter. Innholdet i rundskrivets del I tilsvarer forskriften som gjelder for banker og finansieringsforetak.

Etter departementets vurdering bør verdipapirforetakenes plikter ved salg av bl.a. sammensatte produkter også fremgå av forskrift. Ved den nærmere utformingen av regler om sammensatte produkter er det imidlertid nødvendig å vurdere forholdet til de nye reglene om verdipapirforetakets informasjonsplikter overfor kunder i ny verdipapirhandellov § 10-11 og tilhørende forskrifter. I Ot.prp. nr. 34 (2006-07) s. 155-156 uttales bl.a. følgende om dette:

”Etter departementets syn bør verdipapirforetakenes plikter ved salg av bl.a. sammensatte produkter også fremgå av forskrift, og ikke bare ved retningslinjer. Etter departementets vurdering vil lovforslagets § 10-11 tolvte ledd gi en tilstrekkelig lovhjemmel til å fastsette nærmere regler om dette.

Etter departementets syn er det imidlertid nødvendig å vurdere den nærmere utformingen av en slik forskrift i lys av MiFIDs og gjennomføringsdirektivets bestemmelser. I en slik vurdering er det også relevant å vurdere behovet for særregler for sammensatte produkter i lys av de nye, generelle krav til opplysningsplikten som følger av MiFID og gjennomføringsdirektivet. Disse reglene gjelder uavhengig av hvilke finansielle instrumenter det gis råd om. Dersom en for eksempel sammenligner gjennomføringsdirektivets bestemmelser om generelle informasjonskrav (artikkel 27), informasjonskrav om de finansielle instrumentene (artikkel 31) og informasjonskrav om kostnader (artikkel 33) med tilsvarende bestemmelser i rundskrivets del I og gjeldende forskrift om sammensatte produkter som gjelder for finansinstitusjoner, synes gjennomføringsdirektivets bestemmelser å gå like langt eller lenger i retning av å beskytte investor enn rundskrivets del I og forskriften om sammensatte produkter. Etter departementets vurdering vil det i slike tilfeller være naturlig å legge MiFIDs bestemmelser til grunn ved utarbeidelse av regler for verdipapirforetak. På andre områder kan det være aktuelt å innføre regler som går lenger enn gjennomføringsdirektivets bestemmelser. Det vises for eksempel til de retningslinjer som følger av rundskrivets del II (som gjelder både finansinstitusjoner og verdipapirforetak), hvor det angis nærmere krav til dokumentasjon av de råd som gis. Etter departementets vurdering kan det være aktuelt å vurdere å innta slike krav i forskrifts form. Det vises bl.a. til at investor vil kunne ha et særlig behov for å kunne dokumentere hvilket råd som ble gitt, særlig i lys av at dokumentasjonsbehovet vil kunne oppstå mange år etter at rådet ble gitt. I så fall vil et slikt krav gå lenger enn gjennomføringsdirektivets krav (hvor det ikke kreves dokumentasjon), og dermed kreve notifisering etter direktivets artikkel 4. Departementet legger imidlertid til grunn at slike eventuelle tiltak vil ivareta forbrukerinteresser, og for øvrig oppfylle vilkårene i direktivets artikkel 4. Dette er imidlertid forhold som vil kunne vurderes nærmere i tilknytning til utarbeidelsen av en eventuell forskrift. Etter departementets vurdering vil forskriftshjemmelen i lovforslaget § 10-11 trettende ledd også gi hjemmel til å fastsette eventuelle dokumentasjonskrav, men for ordens skyld foreslås det å presisere dette i bestemmelsen.

I tilknytning til vurderingen av behovet for, og eventuelt utformingen av en slik forskrift for verdipapirforetak, vil det også være naturlig å foreta en nærmere vurdering av forholdet til forskriften om sammensatte produkter som gjelder for finansinstitusjoner. Det vises i den anledning til at et stort antall finansinstitusjoner som i dag ikke driver konsesjonspliktig investeringstjenestevirksomhet, vil omfattes av verdipapirhandelloven når investeringsrådgivning blir en konsesjonspliktig tjeneste. Slike foretak vil da omfattes av verdipapirhandellovens bestemmelser, herunder eventuelle regler om salg av sammensatte produkter som også er basert på MiFID og gjennomføringsdirektivet.”

Kredittilsynet bes bl.a. i lys av ovennevnte uttalelser i proposisjonen foreslå konkrete forslag til forskriftsbestemmelser om særlige krav ved verdipapirforetakenes salg av sammensatte produkter, jf. verdipapirhandelloven § 10-11 siste ledd. Det bes også om at det utarbeides et tilhørende høringsnotat. Arbeidet må ses i sammenheng med pkt. 2 nedenfor.

2.
Finansdepartementet vil understreke at det er viktig med gode og effektive regler om opplysningsplikt vedrørende sammensatte produkter. Finansdepartementet ber Kredittilsynet vurdere vedlagt endringsforslag fra Dine Penger i forhold til gjeldende forskrift om opplysningsplikt ved tilbud om kjøp av sammensatte produkter og eventuelt utarbeide forslag til endringer av forskriften.

3.
Finansdepartementet imøteser Kredittilsynets vurdering og eventuelt forslag til forskriftsendring fra Kredittilsynet innen 1. september 2007.

Med hilsen

 

Jan Bjørland  e.f.

ekspedisjonssjef

 

Per Øystein Eikrem

avdelingsdirektør

 

Vedlegg

 

_________________________________

 

Vedlegg 1. Dine Pengers innspill til forskrift om opplysningsplikt ved tilbud om kjøp av sammensatte produkter

 

Vedlegg 2. Kommentarer til hva Dine Penger må med av nye krav