Postboks 100 Bryn 0611 OSLO           Deres ref Vår ref<..."> Postboks 100 Bryn 0611 OSLO           Deres ref Vår ref<...">

Historisk arkiv

Oppdrag til Kredittilsynet - forskrift om sammensatte produkter sendes på høring mv.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Kredittilsynet

Postboks 100 Bryn

0611 OSLO

 

 

 

 

 

Deres ref

Vår ref

Dato

07/6148

07/3079 FM AG

9.10.2007

 

Sammensatte produkter

 

1.

Finansdepartementet viser til brev fra Finansdepartementet til Kredittilsynet 25. juni 2007, og til brev fra Kredittilsynet til Finansdepartementet 29. august 2007.

I brev 25. juni 2007 ba Finansdepartementet Kredittilsynet utarbeide konkrete forslag til forskriftsbestemmelser om verdipapirforetakenes salg av sammensatte produkter og vurdere Dine Pengers forslag til forskriftsendringer i gjeldende forskrift om sammensatte produkter.

Kredittilsynet har i brev 29. august 2007 vurdert behovet for en forskrift om sammensatte produkter for verdipapirforetak i lys av ny verdipapirhandellov og tilhørende forskrift. Kredittilsynet har foretatt en gjennomgang av gjeldende forskriftsbestemmelser om sammensatte produkter som gjelder for finansinstitusjoner og sammenholdt disse med kravene i den nye verdipapirhandelloven og tilhørende forskrift. Kredittilsynet har også vurdert Dine Pengers forslag til endring av forskriften om sammensatte produkter i forhold til ny verdipapirhandellov.

Etter Kredittilsynets vurdering dekker ny verdipapirhandellov de krav som følger av forskriften om sammensatte produkter som gjelder for finansinstitusjonene, og går i noen tilfeller lengre. Etter Kredittilsynets vurdering dekker også ny verdipapirhandellov Dine Pengers forslag til endring av gjeldende forskrift om sammensatte produkter. Kredittilsynet mener at det vil innebære en dobbeltregulering dersom forskrift om sammensatte produkter gjøres gjeldende for verdipapirforetakene, da kravene er dekket i ny verdipapirhandellov.

2.

Finansdepartementet slutter seg etter en foreløpig vurdering i hovedsak til Kredittilsynets vurdering av at det vil innebære en dobbeltregulering av verdipapirforetakene dersom en gjør forskriften som gjelder for finansinstitusjoner gjeldende for verdipapirforetakene, og at det derfor ikke er nødvendig eller hensiktsmessig å fastsette en egen forskrift om sammensatte produkter for verdipapirforetak.

3.

Departementet ber Kredittilsynet sende forslaget til ny forskrift om sammensatte produkter for finansinstitusjoner som Kredittilsynet har utarbeidet på bakgrunn av innspill fra Dine Penger, på høring (herunder til Dine Penger).

Det bes i denne forbindelse om at Kredittilsynet i forskriftsutkastet som sendes på høring, inntar en bestemmelse som setter uttrykkelig forbud mot at markedsføring av sammensatte produkter skjer på en pågående måte, herunder at markedsføring ikke kan skje ved direkte personlige henvendelser. Etter departementets vurdering kan det være behov for en slik regel om forbud mot pågående markedsføring i tillegg til regler om informasjonskrav, blant annet for å unngå at kundene foretar uoverveide disposisjoner. Departementet antar at en regel om forbud mot pågående markedsføring som her nevnt, muligens vil kunne forutsette en justering av hjemmelsbestemmelsen i finansieringsvirksomhetsloven § 2-11. Høringsinstansene bes om å uttale seg om dette, og departementet vil i tilfelle komme tilbake til selve lovhjemmelen på en egnet måte. Det bes i den anledning om at Kredittilsynet også vurderer hvorvidt et tilsvarende forbud allerede følger av verdipapirforskriften, eller om dette bør reguleres særskilt for verdipapirforetak, slik at det blir full parallellitet mellom finansinstitusjoner og verdipapirforetak.

4.

Kredittilsynet bes i høringsnotatet å gjøre særskilt rede for virkeområdet til henholdsvis verdipapirforskriften og forskriften om sammensatte produkter som er gitt med hjemmel i finansieringsvirksomhetsloven, herunder blant annet omtale av investeringsrådgivning i egenutstede finansielle instrumenter og definisjonen av sammensatte produkter som finansielle instrumenter.

5.

Rundskriv 15/2006 del II om sammensatte produkter gjelder både verdipapirforetak og finansinstitusjoner og omhandler krav til rådgivningen og dokumentasjon av denne. Finansdepartementet mener det kan være hensiktsmessig å regulere krav til dokumentasjon av rådgivningen i forskrift.

I ny verdipapirhandellov § 10-11 siste ledd andre punktum er departementet gitt hjemmel til å fastsette nærmere krav til dokumentasjon av foretakets investeringsrådgivning i forskrift, jf. også nærmere omtale i Ot. prp. nr. 34 (2006-07) s. 156. Finansdepartementet ber Kredittilsynet vurdere behovet for en bestemmelse om dokumentasjon av investeringsrådgivning når det gjelder finansinstitusjonenes salg av finansielle instrumenter og omtale dette i høringsnotatet og eventuelt utarbeide en bestemmelse. Det bes også om at Kredittilsynet utarbeider forslag til en bestemmelse i verdipapirforskriften om dokumentasjon av investeringsrådgivningen, som departementet eventuelt kan fastsette samtidig som endringene i forskrift om sammensatte produkter trer i kraft.

6.

Før forskriften om sammensatte produkter fastsettes (etter høringen), bes det om at forskriftsutkastet forelegges Finansdepartementet. Herunder vil en da også ta endelig standpunkt til behovet for justering av hjemmelbestemmelsen knyttet til pågående markedsføring, jf. ovenfor.

 

 

 

Med hilsen

 

 

Jan Bjørland  e.f.

ekspedisjonssjef

 

Per Øystein Eikrem

avdelingsdirektør