Historisk arkiv

Vurdering av forskriftsbestemmelse om eiendomsmegling mv.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet viser til forskrift om eiendomsmegling fastsatt fredag 23. november 2007 på grunnlag av Kredittilsynets høringsnotat 22. juni 2007. Finansdepartementet vil be Kredittilsynet om å vurdere behovet for å fastsette forskriftsbestemmelser i medhold av de forskriftshjemler som nå er ubenyttet. Videre vil Finansdepartementet be Kredittilsynet om å vurdere reglene i eiendomsmeglings-forskriften § 6-3 i lys av erfaringer man har gjort i tilsynsvirksomheten.

Finansdepartementet viser til forskrift om eiendomsmegling fastsatt fredag 23. november 2007 på grunnlag av Kredittilsynets høringsnotat 22. juni 2007.

1. Forskrift om eiendomsmegling, fastsatt 23. november 2007, utfyller bestemmelser i lov 29. juni 2007 nr. 73 om eiendomsmegling på flere punkter. I samsvar med Finansdepartementets oppdrag 20. april 2007, foretok Kredittilsynet en prioritering av hvilke forskriftshjemler som skulle foreslås tatt i bruk samtidig med lovens ikrafttredelse.

Finansdepartementet vil på denne bakgrunn be Kredittilsynet om å vurdere behovet for å fastsette forskriftsbestemmelser i medhold av de forskriftshjemler som nå er ubenyttet. Dette gjelder blant annet loven § 1-4 andre, fjerde og femte ledd (om visse former for eiendomsmeglingsvirksomhet), § 7-1 (om prisinformasjon) og § 8-8 åttende ledd (om nemndsbehandling). Dersom Kredittilsynet anser at det er behov for ytterligere regulering i forskrifts form bes det om at det utarbeides et høringsnotat med utkast til slike bestemmelser.

2. Finansdepartementet endret 10. november 2006 forskrift 20. mars 1990 nr. 177 om eiendomsmegling og tilføyde en ny bestemmelse i § 8-6. Bestemmelsen er en presisering av eiendomsmeglingslovens krav til god meglerskikk når det gjelder meglers plikter ved budgivning. Bestemmelsens tredje ledd forbyr megler i å formidle bud med kortere akseptfrist enn 24 timer regnet fra siste annonserte visning. Bestemmelsen er videreført i ny forskrift om eiendomsmegling § 6-3. Dette var tidligere del av eiendomsmeglingsbransjens etiske retningslinjer.

Finansdepartementet ber Kredittilsynet om å vurdere reglene i eiendomsmeglings-forskriften § 6-3 i lys av erfaringer man har gjort i tilsynsvirksomheten. Et eventuelt endringsforslag må gjøres med hensyn til blant annet følgende forhold:

  • Regulering må være i forskrifts form slik at den er bindende for megleren. Bransjeregler som ikke er rettslig bindende har ikke den samme normative virkning, og overtredelser vil ikke kunne sanksjoneres av det offentlige.
  • Reguleringen skal ivareta hensynet til at forbrukere skal gis tilstrekkelig tid til å områ seg i en kjøpssituasjon. Hensikten med regulering av meglers atferd under budrunden er å gi mulighet til partene i handelen til å områ seg. Reguleringen må derfor utformes slik at denne anledningen blir reell og at de grunnleggende hensyn bak gjeldende 24-timersregel således videreføres.

Departementet ber videre om at Kredittilsynet inviterer til innspill fra bransjen som grunnlag for vurderingen.

Kredittilsynets vurdering og eventuelle endringsforslag må sendes departementet innen 1. april 2008.


Med hilsen

Jan Bjørland  e.f.
ekspedisjonssjef

Tore Mydske
avdelingsdirektør