Historisk arkiv

Finansdepartementet kjøper klimakvoter i Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet inngår kontrakter om kvotekjøp fra et vannkraftverk i Kina. Kvoter tilsvarende 1 million tonn C02 skal leveres i Kyoto-perioden.

- Dette prosjektet er nå godkjent som CDM-prosjekt av myndighetene i Kina og venter nå på FN-godkjenning. Det er viktig at vi kan være sikre på at prosjektene har den klimaeffekten de skal ha før vi betaler for dem, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Dette er det første kvotekjøpet staten gjør knyttet til Kyotoperioden som starter neste år og varer fram til og med 2012. Vannkraftverket er ennå ikke godkjent av FN som et prosjekt under Den grønne utviklingsmekanismen (CDM). Kontrakten blir derfor inngått med forbehold om slik godkjenning. Betaling for kjøpte kvoter foretas først når prosjektene leverer FN-sertifiserte kvoter.
 
I høst har Finansdepartementet hatt anbudsrunde for å kjøpe klimakvoter fra Den grønne utviklingsmekanismen (CDM). 200 millioner ble gitt i fullmakt til kontraktsinngåelser i inneværende år. Kvotene finansdepartementet nå inngår kontrakt om å kjøpe stammer fra et vannkraftverk i Kina. Strøm fra dette kraftverket vil redusere behovet for strøm fra kullfyrte kraftverk. Dette vil være grunnlaget for FNs vurdering av den reelle klimaeffekten av dette prosjektet. Først vurderes selve prosjektet ut ifra om det gir en reell klimaeffekt. Ved levering må utslippsreduksjonene godkjennes av FN før det settes på Norges kvotekonto. Kraftverket er allerede bygget og en regner med levering av kvoter innen 2009.

Ved høstens anbudsrunde fikk Finansdepartementet tilbud på rundt 10 forskjellige prosjekter i Asia, Afrika og Latin-Amerika.

- De erfaringene vi har fått fra denne anbudsprosedyren har gitt oss viktig informasjon og erfaring foran neste års kvotekjøp.  Finansdepartementet kan i 2008 inngå kontrakter om levering av kvoter for inntil 4,1 milliarder kroner, og vi ønsker selvsagt at innkjøpsmetoden skal tilpasses løpende for at den skal fungere best mulig, sier Halvorsen.

Se også egen portal for kvotekjøp