Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Husholdningene og næringslivet må fortsatt ta høyde for at renten vil økes noe fra dagens nivå når de planlegger for framtiden, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Jeg tar Norges Banks beslutning i dag om å øke renten til etterretning, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Norges Bank øker styringsrenten med ¼ prosentpoeng, til 4¾ pst. Rentebeslutningen var forventet av markedsaktørene og er i tråd med de signalene Norges Bank ga i den pengepolitiske rapporten fra juni om renteutviklingen framover. Signalene innebærer at husholdningene og næringslivet fortsatt må ta høyde for at renten vil økes noe fra dagens nivå når de planlegger for framtiden, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Norges Bank viser nå til at uro i kreditt- og aksjemarkedene og det amerikanske boligmarkedet den siste tiden har skapt usikkerhet om den videre økonomiske utviklingen, men at ny informasjon siden forrige rentemøte samlet sett ikke gir grunnlag for nå å avvike fra strategien som ble lagt fram i juni. Norsk økonomi har vokst sterkt i flere år. Sysselsettingsveksten har vært rekordhøy, og arbeidsledigheten har falt til svært lave nivåer. Utviklingen i arbeidsmarkedet er gledelig. Varig lav ledighet er det viktigste målet for regjeringens økonomiske politikk. Samtidig er kapasitetsutnyttingen svært høy. Flere næringer melder om problemer med å få tilgang til nok kvalifisert arbeidskraft, sier finansminister Kristin Halvorsen.