Historisk arkiv

Redusert grense for betaling av grunnrenteskatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Diverse medier hevder at Regjeringens forslag om å redusere grensen for betaling av grunnrenteskatt vil gjøre småkraftverk ulønnsomme. Dette er ikke riktig.

Produksjon av vannkraft er basert på en knapp naturressurs, som potensielt gir en særlig høy avkastning (såkalt grunnrente). Grunnrenteskatten berører bare kraftverk med særlig høy lønnsomhet, det vil si kraftverk med overskudd utover risikofri avkastning. Risikofri avkastning er skjermet for grunnrenteskatt. Grunnrenteskatten påvirker isolert sett ikke investeringsbeslutningene. Verk som er lønnsomme før grunnrenteskatt vil også være lønnsomme etter grunnrenteskatt.

- At noen kraftverk får redusert overskuddet etter skatt med de nye reglene er riktig, men det betyr samtidig at de i utgangspunktet har en særlig høy avkastning. Disse verkene vil være lønnsomme også etter betaling av grunnrenteskatt. Grunnrenteskatten innebærer at staten får en noe større andel av overskuddet. Et lite og så vidt lønnsomt småkraftverkprosjekt, vil ikke betale denne skatten uansett. Denne skatteformen slår bare inn når man tjener ekstra godt, sier statssekretær Geir Axelsen.

- Grunnrente er et godt skattegrunnlag, og all grunnrente bør i prinsippet ilegges grunnrenteskatt. Regjeringens forslag til redusert innslagspunkt for grunnrenteskatt reduserer dessuten problemene knyttet skattemessig tilpasning ved dimensjonering av verket. Slik skattemessig tilpasning resulterer i utbygginger som er mindre enn det som er samfunnsmessig optimalt, og resulterer i mindre ny, ren energi, sier Axelsen.

Les mer:
Pressemelding 66/2007
St.prp. nr. 1 (2007-2008) Skatte- avgifts- og tollvedtak kapittel 2.3.2