Historisk arkiv

Høring – begrense fradrag for gjeldsrenter for selskaper

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har i dag sendt på høring et forslag om å begrense fradrag for gjeldsrenter når långiver og låntaker er nærstående. Det vil typisk gjelde selskaper i samme konsern.

Finansdepartementet har i dag sendt på høring et forslag om å begrense fradrag for gjeldsrenter når långiver og låntaker er nærstående. Det vil typisk gjelde selskaper i samme konsern. - Forslaget skal motvirke at flernasjonale konsern flytter overskudd ut av landet og på den måten reduserer skatten som betales til Norge. Forslaget vil også utjevne konkurransevilkårene mellom flernasjonale og nasjonale virksomheter, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Flernasjonale konsern har incentiver til å plassere mye av konsernets gjeld i selskaper i land med relativt høy skattesats og vid mulighet for skattefradrag for gjeldsrenter. Motsvarende renteinntekter og fordringer kan kanaliseres til konsernselskaper i land med lavere eller ingen skattlegging. Ved å utnytte disse skatteforskjellene oppnår konsernet å redusere skatten det skal betale. Dette reduserer skatteinntektene i landene der virksomheten utøves. I tillegg vris konkurransen mellom flernasjonale virksomheter og nasjonale virksomheter uten samme tilpasningsmuligheter.

Den relativt høye fradragssatsen (28%) kan gjøre det attraktivt å føre utgifter til fradrag i Norge, mens inntekter føres i land med lavere skattesatser. Flere saker som Skatteetaten har arbeidet med, tyder på at enkelte selskaper utnytter den vide muligheten for rentefradrag i Norge. Studier viser at flernasjonale selskaper har lavere overskudd enn selskaper som bare opererer i Norge. Muligheter til å redusere overskuddet gjennom rentebetalinger til land med lavere skattesats kan være en av årsakene til dette.

- For å ta vare på skattegrunnlaget og bidra til like konkurransevilkår, vil vi endre reglene. Flere land, bla Tyskland og Sverige, har allerede innført tilsvarende begrensninger. Spørsmålet om å beskytte skattegrunnlaget og unngå usunn skattekonkurranse mellom land er høyt på dagsorden både i OECD og G20, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Begrensning av fradrag for gjeldsrenter
Departementet foreslår i høringsnotatet å begrense fradrag ved inntektsskatteligningen for renter som betales mellom skattytere som er i interessefellesskap (interne renter). Forslaget innebærer at det settes en øvre grense for fradrag for rentekostnader på 25 pst. av en særskilt fastsatt resultatstørrelse. Andelen på 25 pst. utgjør dermed en ramme for skattyterens samlede rentefradrag. Det er likevel bare fradraget for interne renter som eventuelt begrenses.

Fradragsrammen skal beregnes med utgangspunkt i skattyterens alminnelige inntekt. Netto rentekostnader og skattemessige avskrivninger skal tilbakeføres i dette grunnlaget.

Med interne renter menes rentekostnader betalt til nærstående person, selskap eller innretning. For å anses som nærstående part kreves direkte eller indirekte eierskap eller kontroll med minst 50 pst. Nærstående part kan være hjemmehørende i Norge eller i utlandet. For å begrense omgåelsesmulighetene er også renter på visse lån til eksterne parter omfattet av forslaget.

Avskåret rentefradrag kan framføres til fradrag i de fem påfølgende inntektsårene.

Departementet foreslår at regelen skal gjelde for aksjeselskaper og øvrige selskaper som lignes som eget skattesubjekt. Videre omfattes deltakerlignede selskaper samt selskaper og innretninger med begrenset skatteplikt til Norge.

Departementet foreslår av forenklingshensyn at rentebegrensning ikke skal foretas dersom samlede netto rentekostnader er lavere enn 1 million kroner.

Flere land i Europa har innført lignende regler.

 

Les høringen her