Historisk arkiv

Møte om statens kjøp av klimakvoter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

I dag skal statssekretær Kjetil Lund møte miljøorganisasjoner og andre relevante aktører om statens kjøp av klimakvoter i årene framover. - Formålet med møtet er å lytte til erfaringer fra og synspunkter på kvotemarkedet og statens kvotekjøp, sier statssekretær Kjetil Lund.

På klimamøtet i Doha i fjor ble en ny periode av Kyotoavtalen fra 2013 til 2020 besluttet. Norges nye forpliktelse for 2020 er å redusere klimagassutslippene tilsvarende 30 pst. sammenliknet med det norske utslippsnivået i 1990. En del av disse utslippsreduksjonene vil bli tatt internasjonalt gjennom kvotekjøp.

- Vi har nå seks års erfaring med kvotemarkedet. I løpet av de seks årene har det skjedd mye. Regelverket har gradvis blitt strengere. Samtidig er kvoteprisene nå på et veldig lavt nivå. Flere organisasjoner har også hatt synspunkter på statens kvotekjøp. Når vi nå tar fatt på en ny periode i Kyotoavtalen, er det naturlig å ha en gjennomgang av statens strategi for kvotekjøp og lytte til synspunkter og erfaringer fra ulike organisasjoner og bedrifter, sier statssekretær Kjetil Lund.

- I Revidert nasjonalbudsjett i mai vil vi så legge fram en strategi for statens kjøp av klimakvoter i årene framover. Vi vil også vurdere hvordan arbeidet med statens kvotekjøp bør organiseres, sier statssekretær Kjetil Lund.

- Velfungerende karbonmarkeder er det viktigste klimatiltaket, nasjonalt så vel som internasjonalt. Vi kommer også framover til å legge stor vekt på at våre kvotekjøp skal bidra til å styrke utviklingen av internasjonale karbonmarkeder, sier statssekretær Kjetil Lund.

Les mer: