Historisk arkiv

Lovforslag åpner for at norske børser, verdipapirregistre og oppgjørssentraler kan inngå i større infrastrukturforetak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding fra arbeidsgruppen

Det er i dag avgitt en innstilling til Finansdepartementet fra en arbeidsgruppe som har vurdert om det skal være lovbestemte eier- og stemmebegrensningsregler for norske børser, verdipapirregistre og oppgjørssentraler (clearingsentraler).

Det er i dag avgitt en innstilling til Finansdepartementet fra en arbeidsgruppe som har vurdert om det skal være lovbestemte eier- og stemmebegrensningsregler for norske børser, verdipapirregistre og oppgjørssentraler (clearingsentraler).

Spørsmålet har vært hvordan man skal regulere eierskapet til sentrale infrastrukturforetak for verdipapirhandel. Arbeidsgruppen har vært sammensatt av representanter fra private og offentlige aktører i finansmarkedet. Gruppen har vært ledet av professor dr. juris Filip Truyen ved Universitetet i Bergen.

Etter gjeldende regelverk kan ingen kontrollere mer enn 10 % av aksjene eller stemmene i børser eller verdipapirregistre. På generalforsamlingen kan ingen stemme for mer enn 20 % av stemmene som er representert. For oppgjørssentraler kan ingen eie mer enn 20 %. Begrunnelsen for eier- og stemmebegrensningsregler har vært et ønske om å verne foretakenes uavhengighet, nøytralitet og integritet.

Det kan gis dispensasjon fra nevnte restriksjoner. DnbNOR ASA i dag har midlertidig tillatelse til å eie 19,15 % i Oslo Børs VPS Holding ASA.

Arbeidsgruppen foreslår å oppheve stemmebegrensningsreglene i alle de nevnte infrastrukturforetak. Det foreslås også å oppheve eierbegrensningene i oppgjøssentraler. Videre foreslår et flertall i arbeidsgruppen å heve det generelle eierskapstaket for børser og verdipapirregistre til 20 %. Dertil foreslås det å åpne for at foretak som i det vesentlige driver eller eier børs, verdipapirregister eller tilknyttet infrastrukturvirksomhet skal unntas fra eierbegrensningen. Etter søknad til departementet kan slike aktører erverve samtlige aksjer i børs eller verdipapirregister. Departementets avgjørelse skal bero på en bred vurdering hvor de sentrale skjønnspremisser er lovbundet. Arbeidsgruppens flertall mener slike endringer av eierskapsreglene vil videreføre hensynet til uavhengighet, nøytralitet og integritet. Samtidig åpner forslaget for at norske infrastrukturforetak kan inngå som en del av de strukturelle endringer som pågår blant børser og øvrige infrastrukturforetak.

Spørsmål kan rettes til arbeidsgruppen leder, professor Filip Truyen på telefon 55 58 95 91 eller 95 86 95 08. E-postadresse er: filip.truyen@jur.uib.no