Historisk arkiv

Stor respons i ny tilbudsrunde for kjøp av klimakvoter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Staten har fått inn tilbud på om lag 80 prosjekter for kjøp av klimakvoter. Samlet utgjør det mer enn 90 millioner kvoter, hvorav ca. 40 millioner kvoter er for levering i perioden 2008-2012.

- Vi er svært fornøyd med at vi har fått inn et så stort antall prosjekter å velge mellom. Det er god geografisk spredning med tilbud fra både Afrika, Sør-Amerika og Asia, sier statssekretær Geir Axelsen.

Finansdepartementet annonserte i februar i år en første frist 31. mars for levering av tilbud om salg av klimakvoter til staten. Departementet har lagt opp til en fleksibel prosess for kjøp av kvoter, med lav terskel for deltagelse. Framgangsmåten sikrer konkurranse og lik adgang til deltagelse for alle interesserte. Innkjøpene har vært annonsert gjennom nettstedet www.carbonneutralnorway.no, e-postlister og gjennom utstrakt møtevirksomhet og konferanser både i CDM-vertsland, i Norge og resten av Europa.

Tilbudene kommer fra 18 land. I tillegg har det kommet tilbud om andeler i fire ulike kjøpsprogrammer (karbonfond). Finansdepartementet har også mottatt enkelte tilbud hvor volum ennå ikke er oppgitt, og det totale volumet er dermed trolig betydelig høyere enn det den foreløpige opptellingen viser. Det er kommet tilbud både fra prosjekteiere og fra meglere og andre mellommenn.

Finansdepartementet er nå i gang med å evaluere tilbudene. Etter analysen av tilbudene, vil Finansdepartementet gå inn i forhandlinger med sikte på å inngå kontrakter innen utgangen av mai.

- Før dette vil vi invitere ulike miljøer til møte om utfordringer ved bruk av CDM-sier statssekretær Geir Axelsen.