Historisk arkiv

Svar på spm. 122 til Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Sysselsettingen i 2060

Spørsmål 122:
”Hvordan vil sysselsettingen være i 2060 (utvikling fordelt på sektor og bransje)?”

Finansdepartementets svar:
Perspektivmeldingen inneholder enkelte makroøkonomiske framskrivinger, herunder et referanseforløp for norsk økonomi fram til 2060. Som det framgår av meldingen, er dette referanseforløpet verken en prognose for utviklingen framover eller et uttrykk for Regjeringens mål. Beregningen er likevel et hensiktsmessig utgangspunkt for å drøfte betydningen av enkelte forhold som påvirker den makroøkonomiske utviklingen og utviklingen i offentlige finanser på lang sikt. Viktige forutsetninger for referanseberegningen er omtalt i relevante kapitler i meldingen og oppsummert i vedlegg 1. Enkelte hovedtrekk ved selve forløpet er gjengitt i tabeller og figurer i de enkelte kapitler.

For eksempel viser figur 3.17A sysselsettingen fordelt etter hovednæring i referanseforløpet. I denne beregningen utgjør sysselsettingen i tjenestenæringene (inklusive offentlig forvaltning) i underkant av 90 pst. av samlet sysselsetting i 2060. Sysselsettingen i primær- og sekundærnæringer utgjør hhv. i underkant av 1 pst. og om lag 10 pst. av samlet sysselsetting.  

Tilsvarende viser figur 7.8 sysselsatte timeverk i offentlig forvaltning i prosent av de samlede timeverkene. Det framgår at denne andelen er i underkant av 35 pst. i 2060, jf. tallene bak figurene (http://www.regjeringen.no/nb/dep/fin/).

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen