Historisk arkiv

Svar på spm. 74 til Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Boligpriser og boligmarked

Spørsmål 74:
Det har vært en ønsket utvikling at man skal eie egen bolig. Høye boligpriser skaper utfordringer for dette. Regjeringen har iverksatt innstramminger i banknæringen for å kjøle ned et hett boligmarked.

a)    Hvor stor andel av private bankers boliglån har bankene gitt 100 % finansiering på de siste ti årene, altså at bankene selv finansierer 100 % uten hjelp fra Husbanken? Ber om oversikt år for år.

b)    Hvordan har utviklingen vært for Husbankens startlån i samme periode – hvor mye er bevilget hvert år, hvor mange har mottatt startlån, og hvor mange har bidratt til 100 % finansiering (i samarbeid med bankene)?

c)     Hvor store utestående forpliktelser har norske kommuner gjennom formidling av Husbankens startlån? (mao: hvor mye risikerer kommunene å tape dersom boligprisene raser eller arbeidsledigheten øker). Og, hvor mye ville denne risikoen bli beregnet til dersom den ble holdt av private banker?

d)    Hvor mange boliglån og til hvilken sum har Statens Pensjonskasse bidratt med årlig de siste ti år? På hvilken måte er lån fra Statens Pensjonskasse underlagt Finanstilsynet, og hvor mange av lånene inngår i boligfinansiering som utgjør mer enn 85 % belåningsgrad?

e)    Hvor stor andel av misligholdte lån har Husbanken og Statens Pensjonskasse hatt siste 10 år, og hvordan sammenligner dette seg med private banker i samme periode?

f)     Husbankens rente er lavere enn markedsrenten hos private banker. Mener Regjeringen at risikoen ved å gi lån til personer i en økonomisk vanskelig situasjon er priset riktig?

g)    Fra regjeringen hevdes at startlån skal komme folk til gode som ikke ville kommet seg inn i boligmarkedet med egen hjelp.

Svar:
Finanstilsynet har siden 1994 foretatt årlige undersøkelser av bankenes praksis for innvilgelse av lån med pant i bolig. På Finanstilsynets hjemmesider fremkommer informasjon om boliglånsundersøkelsene. I Meld. St. 24 (2011-2012) Finansmarknadsmeldinga 2011 (kapittel 2.4.3) er boliglånsundersøkelsen 2011 omtalt. Finansmarknadsmeldinga 2012 vil bli lagt fram i vår.

På Husbankens hjemmesider er det lagt ut informasjon om hvor mye som er bevilget i startlån hvert år og hvor mange som har mottatt startlån, bl.a. i månedsstatistikk som publiseres og i Husbankens årsrapporter. Her finnes også en oversikt over misligholdte lån. Tabellen nedenfor viser antall startlån med 100 pst. samfinansiering de siste ti årene.

 

Ved utgangen av 2012 var kommunenes utestående forpliktelser til Husbanken 34 mrd. kroner. Tapsdelingsordningen innebærer at kommunenes andel av et potensielt tap på denne låneporteføljen er begrenset til 25 pst., eller 8,5 mrd. kroner av samlede utestående forpliktelser. Det er også avsatt tapsfond finansiert av tilskuddsmidler til dekning av eventuelle kommunale tap, som ved utgangen av 2012 utgjorde 316 mill. kroner.   

Statens Pensjonskasse er ikke underlagt Finanstilsynet. Det vises til Statens Pensjonskasses hjemmesider for informasjon om boliglånsordningen og mislighold av boliglån. Stortinget har gitt FAD fullmakt til å fastsette regler for boliglånsordningen i SPK. Ifølge fastsatte regler skal utlån i SPK ha sikkerhet innenfor 80 pst. av boligens markedsverdi.

Formålet med Husbanken er at den skal supplere de øvrige delene av kredittmarkedet og gi lån til formål som er samfunnsøkonomisk og fordelingspolitisk ønskelige.

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen