Historisk arkiv

Sliter ikke med gamle løfter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Aftenposten

SV gjør Norge mer miljøvennlig og rettferdig. Dette har alltid vært vår politikk, og dette gjennomfører vi i regjering.

I et oppslag i Aftenposten 9.8. (Sliter med gamle løfter) gis det inntrykk av at SV ikke får så stort gjennomslag etter at vi kom i regjering. Sannheten er at vi har kommet langt i gjennomføringen av de mål vi har satt oss. SV i regjering er i ferd med å gjennomføre en historisk satsing på barnehager for å nå målet om full barnehagedekning.

For to år siden gikk vi til valg på å danne en rød-grønn flertallsregjering. Målet var å erstatte den gamle Bondevikregjeringas satsing på de aller rikeste i form av skattelette i milliardklassen. Det fikk vi til. Istedenfor skattelette har vi satset på lokal velferd. I perioden 2005 til 2007 har kommunene fått økte inntekter på til sammen 14,5 milliarder kroner.

Barnehageplasser til alle som ønsker det har vært en viktig sak for oss siden partiet ble stifta. Ved valget for to år siden var det for første gang en reell mulighet å få det til fordi SV fikk de andre partiene med på et barnehageforlik i 2002. I perioden 2005-2007 er det bygget over 50.000 plasser. I år bruker vi 18 milliarder på barnehager og situasjonen er helt endret for mange småbarnsforeldre. Tidligere var det å få barnehageplass som å trekke et vinnerlodd. Per juni i år har 95% av de som ønsker det barnehageplass. Uten SV i regjering hadde ikke vi ikke kommet så langt. Fra 2009 vil retten til barnehageplass lovfestes.

Prisene på SFO er for høye mange steder. Det er ikke enighet i regjeringen om å innføre en felles SFO-sats for hele landet. Derfor vil SFO-satsen også neste år fastsettes i landets kommunestyrer. Spørsmålet om prisen blir lavere i en enkelt kommune, vil derfor være et spørsmål om kommunestyrets sammensetning. Jeg tror at sjansene for en bedre og billigere skolefritidsordning øker i en kommune hvis det er mange SVere i kommunestyret.

Det største miljøproblemet i dag er menneskeskapte klimaendringer. Skal det unngås, kreves det at vi reduserer våre utslipp drastisk. For å få det til må vi tenke globalt og handle lokalt. Det er derfor vi vil ha bedre og billigere kollektivtilbud, 30 prosents kutt i kommunenes energiforbruk og fase ut oljefyring i alle kommunale bygg innen 2011. Dette er ambisiøse mål. Et godt valg for SV vil øke muligheten for at de nås.

SV har ønsket å gå lenger enn alle andre partier på Stortinget, både når det gjelder vern av sårbare havområder mot petroleumsaktivitet og når det gjelder rensing av gasskraftverk. I regjering har vi fått vedtatt rensing både av gasskraftverket på Kårstø og på Mongstad. Hadde det ikke vært for SV vil begge disse gasskraftverkene blitt bygd uten rensing. I tillegg har vi i Forvaltningsplanen fått gjennomslag for vern av Vesterålen og Lofoten.

Vi setter oss store mål i SV. Det kommer vi ikke til å slutte med.