Historisk arkiv

Bløff fra Høyre om omsorgstjenester

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Aftenposten

I Aftenposten 28. mai påstås det at Per-Kristian Foss som finansminister gjorde det klart at private omsorgsbedrifter uten kommunal avtale har momsfritak. Det påstås videre at den rødgrønne Regjeringen har slått kontra. Dette er fullstendig misvisende. Regelverket har stått uendret siden 2001, skriver statssekretær Geir Axelsen (Ap) i Aftenposten 4. juni.

I Aftenposten 28. mai påstås det at Per-Kristian Foss som finansminister gjorde det klart at private omsorgsbedrifter uten kommunal avtale har momsfritak. Det påstås videre at den rødgrønne Regjeringen har slått kontra. Dette er fullstendig misvisende. Regelverket har stått uendret siden 2001.

Utgangspunktet etter gjeldende regelverk er klart, og gjelder uavhengig av om den sosiale tjenesten utøves i offentlig regi eller i privat regi. Det som er viktig for å få unntak for moms er at tjenesten gis på et sosialt grunnlag. Det må derfor foreligge et tildelingsvedtak fra kommunen. Regelverket har stått uendret fra momsreformen i 2001, og har vært forvaltet under skiftende Regjeringer, herunder den regjeringen Foss var finansminister i. Departementets forståelse av dette konkrete regelverket er ikke endret disse årene.

Det som er tvistetemaet i saken med Omsorgstjenesten AS er at kommunen ikke har inngått noen konkret avtale med dette firmaet, noe som legges til grunn som et krav for at private skal kunne komme inn under unntaket.

I den saken som klagenemnda nå har avgjort, er det snakk om et privat firma som tilbyr hjemmehjelpstjenester, og det ligger et kommunalt vedtak i bunn. Nemnda har kommet til at de ikke er enige i at det er et krav om en avtale med kommunen så lenge det foreligger et tildelingsvedtak og så lenge tjenesten som ytes er en sosial tjeneste.

Etter anmodning fra Skattedirektoratet kan departementet omgjøre klagenemdas vedtak. Dersom Skattedirektoratet kommer til at klagenemdas vedtak bør omgjøres vil vi ta stilling til en eventuell omgjørelse av vedtaket.