Historisk arkiv

Bomskudd om innskudd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv

Dagens Næringsliv tar feil når den hevder at regjeringens løsning i innskuddsgarantisaken vil gi en konkurransefordel eller at det står i motsetning til en eventuell aktivitetsskatt, skriver finansminister Sigbjørn Johnsen.

I Norge garanteres bankinnskudd opp til 2 millioner kroner pr innskyter pr bank. Det er riktig som DNs leder 4. februar skriver at garantien er viktig for å beholde tilliten til bankvesenet, men det er ikke riktig når DN hevder at regjeringens løsning vil gi en konkurransefordel eller at det står i motsetning til en eventuell aktivitetsskatt.
 
Ved en reduksjon av garantinivået til 800 000 kroner, som er nivået i EU fra 1. januar 2011, ville bare 47 prosent av innskuddsbeløpene i Norge være dekket. Dette er mye lavere enn i EU, hvor 72 prosent er dekket. Selv med nåværende garanti på 2 millioner kroner er bare 58 prosent dekket i Norge. Under finanskrisen så vi at innskuddsgarantien bidro til at det ikke ble noe ”run” mot norske banker. Derfor har vi kjempet, og vil kjempe, for å beholde  det norske garantinivået også for framtiden.
 
Internasjonalt diskuteres det om ulike typer kreditorer i banker skal ta tap dersom banken kommer i problemer, slik at kreditorene opptrer mer vaktsomt. Generelt vil imidlertid innskuddskunder med opptil 2 millioner kroner i innskudd i en bank ikke ha noen mulighet til å vurdere bankens soliditet.
 
Forskjellene i dekningsnivå mellom Norge og andre land har ikke ført til at innskytere fra andre land har flyttet penger til Norge. Vi har også tilbudt både såkalt ”topping up” og ”export ban” for å unngå mulig fremtidig konkurransevridning.
 
Finanskriseutvalget har foreslått en aktivitetsskatt. Formålet med denne er å beskatte merverdien skapt i finanssektoren, som en korreksjon for at denne sektoren i hovedsak er unntatt fra merverdiavgift. Forslaget om en aktivitetsskatt har altså ingenting med garantier for bankinnskudd å gjøre.