Historisk arkiv

Nye forbrukerrettede merkekrav for fisk og fiskevarer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

- Merking av fangst- og slaktedato sammen med holdbarhetsdato vil imøtekomme et ønske fra forbrukerne om økt informasjon om fiskens ferskhetsgrad og derigjennom bidra til økt sjømatkonsum i befolkningen, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Etter initiativ fra fiskeri- og havbruksnæringen sender Mattilsynet i dag, ut et forslag om nye forbrukerrettede merkekrav for fisk og fiskevarer på tre måneders høring.

Forslaget som sendes på høring består av tre hovedelementer:

Harmonisering med EUs merkebestemmelser

Etter initiativ fra næringen foreslås det å innføre krav om merking av fiskevarer med handelsbetegnelse (art), produksjonsmetode (oppdrettet/villfanget) og fangstområde/land. Formålet med dette er å sikre forbruker tilgang til grunnleggende informasjon om hovedegenskapene til fiskevarene. Merkingen vil kunne gi nødvendig informasjon som tydeliggjør pris- eller kvalitetsforskjell på produkter basert på ulike typer råstoff. Disse kravene bygger direkte på tilsvarende merkekrav som EU har gitt som ledd i sin forbrukerpolitikk.

Innføring av merking av fersk fisk med fangst- eller slaktedato 

- Forbrukerrådet gjennomførte i juli en omfattende test av kvaliteten på fisk i norske fiskedisker. Resultatet var nedslående. Undersøkelser viser at forbrukerne ofte lar være å kjøpe fisk, fordi de er redde for at fisken ikke er fersk. Dette vil regjeringen gjøre noe med, slår fiskeri- og kystministeren fast.  - For å øke konsumet av fersk av god kvalitet hjemme og ute har regjeringen fremmet en ferskfiskstrategi hvor formålet er å utnytte det fortrinnet som Norge har gjennom tilgangen på fersk råstoff. Et av tiltakene i ferskfiskstrategien er å innføre merkekrav til fisk som omsettes til forbruker i Norge, fortsetter fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Undersøkelser blant forbrukerne viser at forbrukerne ønsker bedre tilgang på fersk fisk, og at ferskhet knyttes opp mot fangst- eller slaktetidspunkt. Det foreslår derfor å innføre krav om merking med fangst- eller slaktedato på fersk fisk. Kravet om merking med fangst- eller slaktedato vil komme i tillegg til og utfylle kravet om angivelse av holdbarhetsdato. Fangst- og slaktedato vil sette forbruker bedre i stand til å være kritisk og stille krav til aktørene som omsetter fersk fisk.

Gjennomføring av de nye merkebestemmelsene

Merkingen av ferdigpakket vare vil skje slik det gjøres i dag, dvs. slik det følger av merkeforskriftens bestemmelser. I tillegg inkluderer høringsutkastet en særlig bestemmelse som gjelder omsetning av ikke ferdigpakkede fiskevarer. Fiskevarer som ikke er ferdigpakkede som omsettes sluttforbruker skal ledsages av de opplysningene som ligger i merkekravene. Dvs. at i fiskedisken skal opplysningene gis på skilt, oppslag eller lignende. Ved omsetning i storhusholdning, kantine, serveringssted eller lignende er det imidlertid tilstrekkelig om opplysningene gis i menyen eller på muntlig forespørsel.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Elisabeth Wilmann, mobil: 412 33 014