Historisk arkiv

Rekruttering i fiskeflåten – etablering som fartøyeier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet har i dag sendt på høring et forslag om nye tiltak som skal gjøre det lettere for unge, motiverte fiskere å etablere seg i næringen med eget fartøy. - Rekruttering er avgjørende for utviklingen av norsk fiskerinæring, og nødvendig for at vi også i fremtiden skal kunne høste av ressursene i havet på en måte som kommer samfunnet til gode, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Fiskeri- og kystdepartementet har i dag sendt på høring et forslag om nye tiltak som skal gjøre det lettere for unge, motiverte fiskere å etablere seg i næringen med eget fartøy. - Rekruttering er avgjørende for utviklingen av norsk fiskerinæring, og nødvendig for at vi også i fremtiden skal kunne høste av ressursene i havet på en måte som kommer samfunnet til gode, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

- For fremtidig næringsutvikling er det viktig at marin sektor framstår som attraktiv for kvalifisert arbeidskraft. Forslagene vi nå har sendt på høring er direkte rettet mot unge fiskere som allerede har en tilknyting til næringa, og tiltakene vi foreslår skal gjøre det lettere for disse å etablere seg enten med eget fartøy eller med et sikkert kvotegrunnlag i adgangsregulerte fiskerier, sier fiskeri- og kystministeren.

I høringsnotatet foreslår Fiskeri- og kystdepartementet at det lyses ut 30 etableringsstipend, hvert på kr 250.000. Etableringsstøtten skal være rettet mot unge fiskere som ikke tidligere har eid og drevet sitt eget fartøy. Videre foreslår departementet at det over tre år kan tildeles inntil 10 nye deltakeradganger årlig i lukkede fiskerier, til unge fiskere som allerede er etablert med eget fartøy i åpne eller uregulerte fiskerier.

- De foreslåtte tiltakene er at klart signal fra regjeringen om at unge fiskere absolutt bør satse på en yrkeskarriere innenfor fiskeriene. Næringen har gode fremtidsutsikter og kan gi god lønn. Ved å gjøre etableringsterskelen litt lavere, vil flere få muligheten til å starte opp eller videreutvikle sin egen bedrift, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen. 

Forslagene sendes nå på offentlig høring, med høringsfrist den 29. august 2008.

Regjeringen har også igangsatt prosjekt for økt rekruttering til marin sektor. Dette er en nasjonal satsning som årlig tildeles 3,6 mill kroner over Fiskeri- og kystdepartementets budsjett. Totalrammen er 10,8 mill kroner. Prosjektet er administrativt lagt til Fiskeri og havbruksnæringens forskningsfond (FHF), og de administrative stillingene er lokalisert til Trondheim.

Kontaktperson: Rådgiver Sverre Johansen, tlf. 22 24 64 47

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nærmere om forslagene

I forbindelse med behandlingen av St. meld. nr 21 (2006-2007) Strukturpolitikk for fiskeflåten varslet Fiskeri- og kystdepartementet at spørsmålet om rekruttering til fiskeflåten skulle vurderes nærmere. Regjeringen har allerede bevilget penger til et prosjekt som blant omfatter finansiering av to stillinger som skal jobbe aktivt med tiltak og samordning for å øke rekrutteringen til marin sektor.

Fiskeri- og kystdepartementets analyse av rekrutteringen av nye fartøyeiere i fiskeflåten viser at det skjer en kontinuerlig og naturlig nyrekruttering, i takt med at andre igjen går ut av næringen. Gjennomsnittsalderen blant fartøyeierne har økt noe de siste tiårene, men dette skiller seg ikke vesentlig fra utviklingen i andre næringer og samfunnet for øvrig.

Departementet har likevel sett behov for å foreslå to nye rekrutteringstiltak:

Etableringsstipend

Høye etableringskostnader og manglende egenkapital trolig er den største hindringen for unge fiskere med ønske om å etablere seg med eget fartøy. Departementet mener at dette kan avhjelpes gjennom tildeling av etableringsstøtte. Styrket egenkapital innebærer større valgmuligheter, og etableringen kan enten skje i uregulerte eller åpne fiskerier, eller i adgangsbegrensede fiskerier.

Departementet forslår at det skal utlyses 30 slike stipender med sikte på tildeling innen utløpet av 2009, med tildeling etter loddtrekning blant de søkerne som oppfyller kriteriene. Det er foreslått at hvert enkelt stipend er på 250 000 kroner.

For å kunne motta etableringsstipend, har departementet foreslått at følgende kriterier må være oppfylt:

  • Søker må være 30 år eller yngre i tildelingsåret.
  • Søker kan ikke tidligere ha eid majoritetsandel i annet fiskefartøy.
  • Søker må være oppført på fiskermanntallets blad B.
  • Søker må ha dokumentert fiskerifaglig kompetanse i form av fagbrev.
  • Søker må være bosatt i en kystkommune.
  • Søker skal ha et klart eierforhold til prosjektet og ha tilfredsstillende tidsressurser til å gjennomføre og iverksette virksomheten.
  • Prosjektet må inneholde en realistisk finansierings- og forretningsplan som sannsynliggjør lønnsom drift.

Det stilles ingen særlige betingelser for hva slags fiskeri fartøyet skal delta i, og således kan stipendet brukes til å anskaffe fartøy både med og uten deltakeradgang. Søker står også fritt til å gå sammen med andre for å realisere prosjektet, forutsatt at søker klart er involvert i driften. Dersom støttemottaker i løpet av de første fem årene etter tildeling går ut av prosjektet ved frivillig realisering, forutsettes støtten tilbakebetalt.

Tildeling av nye deltakeradganger

Et sikkert kvotemessig driftsgrunnlag er en viktig forutsetning for å drive fiske med eget fartøy, og gir større forutsigbarhet i driften. Fiskere som ønsker å etablere seg i adgangsbegrensede fiskerier møter en utfordring i de høye etableringskostnadene. For å gjøre dette enklere for unge fiskere foreslår departementet å tildele nye deltakeradganger til fiskere som har kvalifisert seg gjennom fiske med eget fartøy i åpne og uregulerte fiskerier.

Departementets forslår at det kan tildeles inntil 10 nye deltakeradganger hvert år i en treårsperiode.

For å kunne tildeles slik deltakeradgang, foreslår departementet at følgende kriterier må være oppfylt:

  • Søker må være 35 år eller yngre i tildelingsåret.
  • Søker må være oppført på blad B i fiskermanntallet.
  • Søker må ha drevet aktivt fiske med eget fartøy (eierandel større enn 50 prosent) minimum tre av de siste fem år. Årlig fangstverdi i kvalifikasjonsperioden må overstige 50 000 kroner.
  • Søker kan ikke tidligere ha eid majoritetsandel i fiskefartøy som har vært tildelt deltakeradgang.
  • Søker må være bosatt i en kystkommune.

Tiltaket er ikke innrettet mot noe spesielt fiskeri. Det skal kunne tildeles deltakeradganger innenfor alle de adgangsregulerte kystfiskeriene, avhengig av den enkelte søkers valg, og med tildeling etter loddtrekning blant de søkerne som oppfyller kriteriene. Rammen for forslaget er totalt 10 deltakeradganger per år i tre år. Søker må være eier av eget fiskefartøy for å komme i betraktning, og deltakeradgangens hjemmelslengde for kvotetildeling fastsettes ut fra fartøyets største lengde, men kan ikke overstige 15 meter. Dette innbærer at også eiere av fartøy over 15 meter største lengde kan søke om deltakeradgang, men ved eventuell tildeling vil hjemmelslengden da settes til 15 meter.

Dersom eieren av fartøyet som har blitt tildelt slik deltakeradgang i løpet av de første fem årene etter tildeling reduserer sin eierandel til under 50 prosent, eller går ut av prosjektet ved frivillig realisering, vil fartøyets deltakeradgang falle bort.