Historisk arkiv

Alternative opptakskrav til lærerutdanningsinstitusjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet inviterer høyskolene til å forsøke alternative opptakskrav til allmennlærerutdanningen. Tiltaket skjer samtidig som frafallet i allmennlærerutdanningen er på sitt høyeste noensinne.

Bilde av studenterKunnskapsdepartementet inviterer høyskolene til å forsøke alternative opptakskrav til allmennlærerutdanningen. Tiltaket skjer samtidig som frafallet i allmennlærerutdanningen er på sitt høyeste noensinne.

 

I brev til institusjonene om forsøk med ny opptaksordning for bedre kartlegging av motivasjon for læreryrket, uttaler KD: Med henvisning til det store frafallet i utdanningen, særlig ved høyskoler med relativt høy søkning, er det grunn til å tro at de økte kostnader som en ny opptaksordning vil medføre, vil kunne innebære en enda større gevinst ved at flere studenter blir i studiet og gjennomfører raskere med bedre resultat.

Det gjennomsnittlige frafallet i allmennlærerutdanningen er høyere enn i andre studier, ca 27 prosent. NIFU STEPs undersøkelse av frafall og gjennomstrømming i utdanningen viser dessuten at hver 5. student forsvant allerede i løpet av første studieår.

Den resultatbaserte undervisningskomponenten (40 prosent av studieplasskostnaden) er 34 000 pr student pr år i lærerutdanningen. Derfor vil bare en liten reduksjon i frafallet gi god økonomisk uttelling.

Fristen for å søke om de nødvendige fritak i Universitets- og høyskoleloven er satt til 15. september.