Historisk arkiv

Lovfesting av gratis kulturskoletilbud

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Regjeringen vil lovfeste kommunens plikt til å tilby elevene på 1. – 4. årstrinn et gratis kulturskoletilbud i tilknytning til skoledagen og/eller SFO-tiden.

Regjeringen vil lovfeste kommunens plikt til å tilby elevene på 1. – 4. årstrinn et gratis kulturskoletilbud i tilknytning til skoledagen og/eller SFO-tiden.  

- Vi ønsker at alle barn skal få et kulturskoletilbud av god kvalitet til en rimelig pris. Ved å tilby et gratis kulturskoletilbud i tilknytning til skole eller SFO, vil alle barn få en mulighet til å oppleve kunst og kultur, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen. 

Regjeringen går inn for å lovfeste en plikt for skolen til å tilby elevene på 1. – 4. årstrinn et gratis kulturskoletilbud. Tilbudet skal gis i tilknytning til skole eller skolefritidsordning og i samarbeid med musikk- og kulturskolen. Tilbudet skal ikke være en del av den obligatoriske grunnopplæringen og det skal være frivillig for elevene å delta. Dette forslaget har ingen innvirkning på det eksisterende tilbudet i musikk- og kulturskolen, som skal opprettholdes som i dag. 

- Musikk- og kulturskolene har et stort mangfold av uttrykksformer for kunst og kultur. Vi ønsker at det nye kulturskoletilbudet som skal gis i tilknytning til skole/SFO skal gjenspeile dette mangfoldet, og det gis derfor stor lokal valgfrihet når det gjelder det innholdsmessige i kulturskoletilbudet, sier Halvorsen. 

Stortinget vedtok innføringen av kulturskoletilbud i forbindelse med statsbudsjettet for 2013. Kommunene får midler tilsvarende hva det koster å bemanne tilbudet med lærere. Helårseffekten av tilbudet er lagt inn i budsjettet for 2014. 

- Regjeringen tar sikte på at lovendringen trer i kraft fra 1.1.2014. Skoleeiere har blitt varslet om og kompensert for innføring av tilbudet fra høsten 2013, og burde allerede ha satt i gang med kulturskoletilbudet, sier kunnskapsministeren.