Historisk arkiv

Mange nye lærerstudenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Etter at mer enn 18 000 søknader er ferdigbehandlet, har 7200 søkere fått tilbud om opptak til ulike førskolelærer- og lærerutdanninger fra høsten. 2700 av dem kan ta fatt på det fire-årige allmennlærerstudiet. – Norge trenger flere lærere. Jeg håper derfor at de som nå får tilbud om studieplass, takker ja, sier statsråd Tora Aasland. Det vil bety at vi fra høsten vil ha 900 flere lærerstudenter enn i fjor på vei mot arbeid som lærer fra 2014.

Etter at mer enn 18 000 søknader er ferdigbehandlet, har 7200 søkere fått tilbud om opptak til ulike førskolelærer- og lærerutdanninger fra høsten. 2700 av dem kan ta fatt på det fire-årige allmennlærerstudiet. – Norge trenger flere lærere. Jeg håper derfor at de som nå får tilbud om studieplass, takker ja, sier statsråd Tora Aasland. Det vil bety at vi fra høsten vil ha 900 flere lærerstudenter enn i fjor på vei mot arbeid som lærer fra 2014.

-Søkere som ikke har fått førstevalget oppfylt, skal vite at det fremdeles er mange ledige studieplasser over hele landet. Her er det mange muligheter for den som kan tenke seg å studere ved en institusjon utenfor de aller største byene, sier Tora Aasland.

De som er kvalifisert til lærerutdanning og som nå har fått lyst til å bli lærer, kan finne ledige studieplasser på nettstedet Restetorget.
For å kunne tas opp til lærerutdanning, må du ha fullført videregående skole med minimum 35 skolepoeng og minst karakteren 3,0 i norsk og matematikk.  

I Stortingsmelding nr 11 (2008-2009) Læreren – rollen og utdanningen varslet regjeringen fornyet satsing på læreryrket. Forslagene fikk bred støtte i Stortinget. Det betyr blant annet at allmennlærerutdanningen allerede er i endring fram mot den nye grunnskolelærerutdan­ningen som skal innføres fra høsten 2010. Regjeringen fulgte også opp med tildeling av 1000 nye studieplasser til lærerutdanning i revidert nasjonalbudsjett og med den nasjonale GNIST-kampanjen – Har du det i deg? – som skal øke interessen for lærerryrket . 

Da Stortinget drøftet endringer i lærerutdanningen, ble Regjeringen bedt om å arbeide videre med forberedelser til en lærerutdanning på mastergradsnivå utvidet til fem år. I stortingsmeldingen ble det varslet opprettelse av 800 studieplasser på masternivå tilpasset den nye grunnskole­lærerutdanningen innen 2014. Ved årets opptak er det gitt tilbud til 759 søkere om opptak til fem-årig integrert lærerutdanning, en økning fra 696 i 2007. Noen av disse studietilbudene er rettet mot grunnskolen. I tillegg tar en del av lærerstedene opp studenter til påbygnings­studier på masternivå, rettet mot grunnskolen. - Til sammen betyr dette at vi er godt på vei mot å oppfylle målet i meldingen, sier Aasland.

Les mer hos samordna opptak