Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Verdens fineste stilling ledig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

- Vi har nådd målet om full barnehagedekning. Nå går nesten alle barn i barnehage før de begynner på skolen. Neste mål er nok førskolelærere, slik at vi får et best mulig barnehagetilbud, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Kunnskapsdepartementet lanserer i dag en omfattende kampanje for å få flere søkere til førskolelærerutdanningen, og for å øke statusen til arbeidet i barnehagen.

- Vi har nådd målet om full barnehagedekning - nå går nesten alle barn i barnehage før de begynner på skolen. Neste mål er nok førskolelærere, slik at vi får et best mulig barnehagetilbud, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

- Den viktigste faktoren for kvalitet i barnehagen er kompetansen til de som jobber der. Kunnskap om pedagogikk og barns utvikling er grunnleggende for å skape et godt tilbud. Derfor vil vi ha flere dyktige søkere til førskolelærerutdanningene, sier Tora Aasland, statsråd for høyere utdanning og forskning.

Barnehager har vært et av regjeringens viktigste satsningsområder, og det har gitt resultater. Siden 2003 har 72 000 flere barn fått barnehageplass. Per i dag mangler det 4 000 førskolelærere i hele landet.

En undersøkelse viser at 63 prosent av befolkningen mener at førskolelærerne har lavere status enn de fortjener.

- Jeg er enig med folk flest – førskolelærerne fortjener høyere status. Som førskolelærer er du med på å forme framtida. Nå skal vi ta et krafttak for å øke statusen, og for å få flere dyktige førskolelærere i barnehagene, sier Kristin Halvorsen.

Kristin Halvorsen Tora Aasland
Fakta om kampanjen ”Verdens fineste stilling ledig”:

Kampanjen skal bidra til:

  • Økt søkning til førskolelærerutdanningen
  • Økt status for førskolelæreryrket og for arbeid i barnehagen

Kampanjen består av:

Fakta om barnehage:

270 000 norske barn går i barnehage Siden 2003 har 72 000 flere barn fått barnehageplass Nesten alle har gått i barnehage før de begynner på skolen: 97,4 prosent av alle 5-åringer gikk i barnehage i 2010 Det mangler i dag 4 000 førskolelærere 32 prosent av alle som jobber i barnehage har førskolelærerutdanning. Andelen førskolelærere har vært stabil de siste ti årene

Se filmene her:

 

 
Tora Aasland og Kristin Halvorsen sammen med barn i Barneslottet barnehage i Oslo. (Alle foto: Kunnskapsdepartementet)