Historisk arkiv

Flere studentboliger og nye universitetsbygg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Regjeringen foreslår å gi 112 millioner kroner i startbevilgninger til fire nye universitets - og høyskolebygg som i løpet av de kommende årene vil få en samlet kostnadsramme på 8,35 milliarder kroner. I tillegg blir det foreslått å øke bevilgningene til studentboliger med 100 millioner kroner, noe som gir en samlet ramme på 350 millioner kroner og rundt 1500 nye boliger for 2013.

Regjeringen foreslår å gi 112 millioner kroner i startbevilgninger til fire nye universitets - og høyskolebygg som i løpet av de kommende årene vil få en samlet kostnadsramme på 8,35 milliarder kroner. I tillegg blir det foreslått å øke bevilgningene til studentboliger med 100 millionr kroner, noe som gir en samlet ramme på 350 millioner kroner og rundt 1500 nye boliger for 2013.

Dette kommer fram i forslaget til Revidert nasjonalbudsjett som regjeringen fremmer i dag. De ekstra bevilgningene innebærer klarsignal for å sette i gang nybygget på Universitetet i Ås og Veterinærinstituttet, det nye teknologibygget ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, nybygg for samlokalisering av Kunst – og designhøgskolen i Bergen og rehabilitering av universitetsmuseet i Bergen.
 
- De nye byggene innebærer en betydelig satsing på både høyere utdanning og forskning og legger til rette for økt kvalitet ved de berørte institusjonene. Samtidig innfrir vi studentorganisasjonenes krav om 1500 nye studentboliger i året og sender et signal om at satsningen må øke ytterligere i kommende periode, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.
 
Hun viser til at kostnaden til bolig er den største utgiften for de fleste studenter og at studentboliger er helt avgjørende for å kunne tilby studenter et rimelig boalternativ. Kunnskapsministeren understreker også at flere studentboliger er viktig for å sikre lik rett til høyere utdanning.

Nybygget for universitetet på Ås
Stortinget vedtok i 2008 at Norges veterinærhøgskole og Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) skal samorganiseres til et nytt universitet på Ås. Samtidig ble det bestemt at også Veterinærinstituttet skulle samlokaliseres med det nye universitetet. Siden 2008 har Statsbygg, Fellesstyret for det nye universitetet og Veterinærinstituttet arbeidet med planen for den nye universitetscampusen på Ås.
Byggearbeidet som nå settes i gang har en arealramme på 63 100 kvadratmeter, i tillegg kommer nytt Senter for Husdyrforsøk på 11 700 kvadratmeter. Regjeringen foreslår en startbevilgning på 65 millioner kroner i 2013, og prosjektet har en kostnadsramme på 6,3 milliarder kroner.

Samlokaliseringen vil legge til rette for styrket innovasjon og næringsutvikling innenfor bioproduksjon, akvakultur og akvamedisin og vil bidra til å gjøre Norge til et foregangsland innen mattrygghet, biosikkerhet og smitteberedskap for fisk og dyr.

- Jeg forventer at det nye universitetet vil plassere seg blant de ledende europeiske forsknings- og undervisningsinstitusjonene innenfor miljø- og biovitenskap og veterinærmedisin, sier Kristin Halvorsen.

Nytt teknologibygg i Trondheim
Høgskolen i Sør-Trøndelag er i dag lokalisert på flere steder i Trondheim. Det nye teknologibygget som nå settes i gang får et areal på 16 000 kvadratmeter og vil samle teknologimiljøene ved høyskolen på Kalvskinnet i Trondheim. Regjeringen foreslår en startbevilgning på 12 millioner kroner, mens den samlede kostnadsrammen for prosjektet er på 686,2 millioner kroner.

-  Høyskolen vil med dette kunne sikre et langt bedre arbeids- og læringsmiljø for tilsatte og studenter og samtidig bidra til å utdanne enda flere innen teknologi, understreker kunnskapsministeren.

Samlokalisering av Kunst- og designhøgskolen i Bergen
Dagens høyskole er lokalisert på seks ulike steder i Bergen, og det har derfor lenge vært et ønske om samlokalisering. Nybygget som nå kan reises, får et samlet areal på 14 600 kvadratmeter. Startbevilgningen er på 15 millioner kroner i 2013, og den samlede kostnadsrammen for prosjektet er om lag 1 milliard kroner.

- Samlokaliseringen i ett bygg vil være avgjørende for utviklingen av Kunst- og designhøgskolen og for høyskolens nasjonale ansvar for høyere utdanning og kunstnerisk utviklingsarbeid innenfor design og det visuelle kunstfeltet, sier Kristin Halvorsen.

Universitetetsmuseet i Bergen
Universitetsmuseet i Bergen skal benyttes til formidlings- og publikumsrettet virksomhet, undervisning, større møter og seremonielle funksjoner for Universitetet i Bergen. Den rehabiliterte aulaen på 2515 kvm vil også være viktig for undervisningskapasiteten ved universitetet. Regjeringen foreslår 20 millioner kroner i startbevilgning i 2013. Samlet kostnadsramme for prosjektet er 328 millioner kroner.

Godkjenning av kompetanse for innvandrere
Enkelte av innvandrerne som kommer til Norge mangler dokumentasjon for sin utdanning, helt eller delvis. NOKUT har på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet gjennomført et prøveprosjekt med sikte på å gi denne gruppen mulighet til å få godkjent den utdanningen de har, og dermed muligheter for å delta i arbeidslivet. Prosjektet har hatt gode resultater, og viser at det er behov for en mer varig ordning.
Regjeringen foreslår en bevilgning på 3 millioner kroner for å starte opp en slik ordning, samt for å styrke saksbehandlingskapasiteten for godkjenning av utenlandsk utdanning i sin alminnelighet.

 

 
Nestleder NSO, André Almås Christiansen presenterte nyheten om flere studentboliger sammen med kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Foto: SiO