Historisk arkiv

Bodø og Tromsø får gjeninnført differensiert arbeidsgiveravgift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (Sp) sendt Nordlys 23. mai 2006.

Artikkel sendt Nordlys 23. mai 2006.

Lederartikkelen i Nordlys fredag 19. mai sår tvil om regjeringens innsats for å gjeninnføre den differensierte arbeidsgiveravgiften i hele Nord-Norge. Dette er totalt grunnløst. Jeg foreslår at Nordlys tar noen telefoner til Brüssel for å få dette bekreftet. Problemet er EU-regelverket. Ikke regjeringen.
 
Etter det gjeldende regelverket er differensiert arbeidsgiveravgift forbudt. Det nye regelverket for regionalstøtte som skal gjelde i hele EØS-området fra 1.1.2007, åpner for å gjeninnføre differensiert arbeidsgiveravgift som et virkemiddel for å hindre eller redusere befolkningsnedgang i områder med svært lav befolkningstetthet. Samtidig er vilkårene for å gi støtte langt strengere når den gis i form av driftstøtte enn for investeringsstøtte.
 
Ifølge det nye regelverket er det regioner som representerer eller tilhører en landsdel med 8 innbyggere eller færre per km 2> som kan kvalifisere for en ordning med differensiert arbeidsgiveravgift. I tillegg kan ”mindre tilstøtende områder” som oppfyller kriteriene, inkluderes i ordningen. Det enkelte land må også vise at virkemidlet er nødvendig og hensiktsmessig for å hindre eller redusere kontinuerlig befolkningsnedgang i de aktuelle områdene.
 
Regjeringen mener ordningen bør være lik den gamle ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift, men vi har nå fått helt klare signaler fra overvåkingsorganet ESA på at området må begrenses og at ordningen må være treffsikker i forhold til å hindre eller redusere befolkningsnedgang. ESA har stilt særlige spørsmålstegn ved vekstkommunene Tromsø og Bodø, som har hatt en befolkningsvekst på henholdsvis 12 prosent og 10 prosent i tiårsperioden 1995-2005.
 
La meg fjerne enhver tvil: Denne regjeringen slåss for å gjeninnføre differensiert arbeidsgiveravgift i et størst mulig område og med satser så lik de gamle satsene som det går an. Dette arbeidet har både min og regjeringens høyeste prioritet.
 
Regjeringen er og har vært svært aktive i forhold til Brussel. Vi har aktivt søkt å påvirke EU-regelverkets utforming og ESAs tolkning av regelverket. Rett før EU-kommisjonen vedtok retningslinjene i fjor møtte finansministeren og jeg både ansvarlig kommissær i EU-kommisjonen og den daværende presidenten i ESA. I vår har vi hatt en rekke møter både på politisk nivå på administrativt nivå med ESA. Dialogen med ESA pågår fortsatt.
 
Vi argumenterer hardt for hele Distrikts-Norge, inkludert hele Nord-Norge. Vi har lagt stor vekt på at ordningen bør tillates også i byene i Nord-Norge. Dette har vært svært utfordrende i forhold til hvordan regelverket kan fortolkes. Vi har argumentert for at Tromsø og Bodø har viktige funksjoner for å stanse flyttestrømmen sørover.
 
Det er en stor seier at Bodø og Tromsø ser ut til å få gjeninnført den differensierte arbeidsgiveravgiften. Vi har ført en lang kamp for å berge alle byene i Nord-Norge inn i virkeområdet for differensiert arbeidsgiveravgift. Dette har vi klart. For å berge Tromsø og Bodø må disse få en særskilt behandling og en noe høyere sats enn resten av Nord-Norge for å kunne bli godkjent innenfor EØS-regelverket. Vi jobber nå så hardt vi kan for å få den nye satsen så nært som mulig 5.1 prosent. Jeg gjentar også at en eventuell høyere sats i Bodø og Tromsø vil bli kompensert og at pengene blir i landsdelen.
 
Regjeringens aktive europapolitikk fører til at Bodø og Tromsø får gjeninnført differensiert arbeidsgiveravgift. Dette er en stor seier.