Historisk arkiv

Kommunene trenger godt omdømme!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga sendt alle landets aviser 14. august 2006.

Artikkel sendt alle landets aviser 14. august 2006.

Kommunene er styrt av folkevalgte og er dermed avhengige av befolkningens tillit ved valg og mellom valg. Kommunene er ansvarlige for produksjonen av grunnleggende velferdstjenester, de har omfattende myndighetsoppgaver og de forvalter store felles verdier. Derfor er det nødvendig at brukerne og befolkningen generelt har tillit til at kommunene har en høy etisk standard i sin virksomhet.
 
Som i alle andre virksomheter, er det en kontinuerlig oppgave for kommunene å sørge for gode holdninger og høy etisk bevissthet blant ledere og ansatte. Jeg opplever at lokalpolitikere og kommunale ledere nå er opptatt av kommunens omdømme og setter i gang tiltak for å styrke den etiske bevisstheten. Dét overrasker ikke meg – for jeg har tillit til at kommunene selv vet at de er tjent med høy etisk standard.
 
Som kommunal- og regionalminister vil jeg bidra til at staten gjør hva den kan for å legge til rette for at kommunene sikres et godt omdømme. Regelverket som gjelder kommunene må være best mulig, også i forhold til slike spørsmål. Dette er en kontinuerlig oppgave for statlige myndigheter. Nå er det spesielt viktig å fokusere på hvordan lover og forskrifter påvirker etiske forhold i kommunene. Jeg vil derfor sørge for at gjeldende lover og forskrifter kartlegges for å avdekke hvilke regler som kan ha betydning for etiske forhold i kommunene – og hvilke regler vi bør vurdere å endre. Arbeidet kan munne ut i forslag om konkrete lovendringer for å bidra til høy etisk standard i kommunene. Eventuelle lovendringer vil kunne legges fram for Stortinget i 2008.
 
Jeg mener at arbeidet med etikk i kommune­sektoren må foregå i en bred og åpen prosess. Derfor vil jeg hente inn innspill og synspunkter underveis. Over sommeren vil jeg invitere utvalgte organisasjoner og eksperter til å delta i Forum for etikk i kommunesektoren. Jeg mener at det er viktig å lytte til dem som kjenner problemstillingene best og som møter utfordringene i hverdagen!
 
Godt regelverk er viktig, men enda viktigere er det at politikere, ledere og ansatte i kommunene har en høy etisk bevissthet. Dette er en oppgave for kommunene og kommunesektorens representanter. Jeg opplever at kommunene og KS tar dette ansvaret. Jeg mener at også media har en rolle når det gjelder å bidra til styrket etisk bevissthet. Gjennom grundig, undersøkende journalistikk har media avdekket enkelte uheldige forhold i kommunesektoren. Vi må ta avsløringene som en utfordring og sørge for at kommunene er godt rustet til å unngå slike saker i framtida. Dette er en utfordring som går til politikere og ledere i både stat og kommuner.