Historisk arkiv

WTO: Trykk på u-land og eksportstøtte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

WTO: Forhandlingene som foregår i Hongkong er nå inne i en fase med stor møtevirksomhet der oppmerksomheten er rettet mot eksportstøtte og u-landenes krav.

WTO: Trykk på u-land og eksportstøtte

WTO: Forhandlingene som foregår i Hongkong er nå inne i en fase med stor møte­virksomhet der oppmerksomheten er rettet mot eksportstøtte og u-landenes krav.

Forhandlingene som foregår i Hongkong er nå inne i en fase med stor møte­virksomhet. Forhandlerne diskuterer med utgangspunkt i det fastlagte rammeverket fra august 2004, og fokuset er fortsatt spesielt stort på u-landsspørsmål. G6 (USA, EU, Brasil, India, Japan og Australia) har bl.a. hatt drøftinger for å finne frem til en løsning for behandlingen av u-landene.
 

Eksportstøtte
Også spørsmål knyttet til forhandlingsområdet eksportstøtte vies nå stor oppmerksomhet i Hongkong, da spesielt fastsetting av sluttdato for bruken av slik støtte, men også hva som skal regnes som eksportstøtte. Gjennom rammeverket fra 2004 ble man enige om at eksportstøtten til landbruket skal fases ut. EU krever at alle former for støtte som stimulerer til eksport skal behandles parallelt, dvs. at dersom en sluttdato settes for bruken av subsidier (eksporttilskudd) må denne gjelde også for andre former for eksportstøtte. EU viser bl.a. til at land som USA og Australia benytter seg av andre eksportstøtteordninger som har tilsvarende konsekvenser for verdensmarkedet og u-landenes muligheter for egen produksjon. Blant annet hevder EU at USAs bruk av matvarehjelp i praksis benyttes til å kvitte seg med overskuddsproduksjon til en lav pris i u-land.
 

Riis-Johansen i bilaterale møter
Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen har flere bilaterale møter på agendaen. I møte med den koreanske landbruks-ministeren i går bekreftet de begge viktigheten av G10 sine posisjoner om å unngå tak på tollsatser samt en mildere behandling av sensitive produkter. I morgen skal Riis-Johansen møte den canadiske landbruksministeren, samt jordbruks-organisasjoner fra Norge og Japan i et felles møte med den japanske landbruksministeren.

WTO, Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen, Foto: Scanpix
Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen i Hongkong under de pågående WTO-forhandlingene.
Foto: Scanpix