Historisk arkiv

EU-landbruk: Aviær influensa og fornybar energi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

EU-landbruk: Spredningen av aviær influensa og mulige tiltak i EU dominerte diskusjonene under landbruksministrenes siste rådsmøte.


EU-landbruk: Aviær influensa og fornybar energi dominerte rådsmøtet

EU-landbruk: Spredningen av aviær influensa og mulige tiltak i EU dominerte diskusjonene underlandbruksministrenes siste rådsmøte.

Formannskapet la opp til at landbrukets rolle som energileverandør skulle bli hovedsaken under møtet, men spredningen av aviær influensa i Europe endret prioriteringene, melder vår landbruksråd i Brüssel, Knut Øistad. Landbruksministrene fikk likevel anledning til å drøfte Kommisjonens forslag til handlingsplan for biomasse og strategi for biodrivstoff. WTO er på dagsorden i alle rådsmøter for landbruksmistrene utover våren. Av øvrige saker på dagsorden kan nevnes handlingsplanen for dyrevelferd, definisjon av vodka, regelverket for tilleggsvilkår for landbruksstøtte og samarbeid innen landbruksforskningen. Landbruksministrene vedtok lovtekstene som danner grunnlaget for den kommende sukkerreformen. Ministrene gav også sin tilslutning til Kommisjonens strategi for bygdeutvikling. For de to sistnevnte sakene ble det oppnådd politisk enighet i rådet i andre halvår 2005.

Aviær influensa
På tidspunktet for rådsmøtet var aviær influensa bare registrert i vill fugl i Europa. Senere er viruset oppdaget i bestander av tamfugl. Flere land er bekymret for markedskonsekvensene. Kompensasjon til produsenter som taper inntekter på grunn av spredningen av viruset ble et viktig tema på rådsmøtet. I følge Kommissær for landbruk og bygdeutvikling, Mariann Fischer Boel er det mest sannsynlig at kompensasjon vil bli gitt som økt nasjonal støtte innenfor gjeldende regelverk for statstøtte. Det ble ikke utelukket at også felleskapets midler kunne bli gjort tilgjengelig for kompensasjon. En slik beslutning ligger imidertid noe lenger fram i tid. Foreløpige anslag er at etterspørselen etter fjørfeprodukter er redusert med 70% i Italia, 40-50% i Hellas og 15% i Frankrike.

Medlemslandene er delt i synet på vaksinasjon av fjørfe. De fleste mener det bør foreligge en felles strategi i EU for vaksinasjon før enkeltland iverksetter slike tiltak. Senere er vaksinasjonsprogrammer startet i enkelte regioner i Frankrike og i Nederland.

Ministrene ba Kommisjonen om å utrede tiltak for at ikke viruset spres fra import av produkter fra tredjeland.

Handlingsplan for dyrevelferd
Et flertall av ministrene mener det er behov for å se nærmere på de sosioøkonomiske effektene av endringer i regelverket for dyrevelferd. Flere medlemsland er bekymret for at en innstramming i regelverket vil bidra til at EU mister markedsandeler til fordel for tredjeland. Flere ministre er i favør av en informasjonskampanje om regelverket for dyrevelferd og dyrehelse i EU rettet mot produsenter, handelsleddet og forbrukere.

Bioenergi og biodrivstoff
Landbruksministrene drøftet den nylig framlagte handlingsplanen for biomasse og strategien for biodrivstoff. Landbruksministrene var samstemte i behovet for økt satsing på bioenergi for å sikre energiforsyning og får å redusere klimautslipp. Ministrene ser på bioenergi som et grunnlag for sysselsetting og økte inntektsmuligheter i distriktene.

Kommisjonen vil legge fram en grønnbok om fornybar energi i mars. I rådsmøtet ble det lagt vekt på at økt bruk av biomasse er nødvendig for å nå målsettingen om 12% fornybar energi i EU i 2010.

Ministrene mener det er grunnlag for en omfattende økning i produksjon og bruk av biodrivstoff i EU. De mener videre at Kommisjonen i forbindelse med gjennomgangen av biodrivstoffdirektivet bør legge vekt på tiltak som bidrar til at målsettingene om innblanding av biodrivstoff blir nådd. Ministrene legger vekt på forskningens rolle i arbeidet med å gjøre biodrivstoff konkurransedyktig.

Kommisjonen vil i 2006 også vurdere virkemidlene for energiproduksjon i landbruket. Landbruksministrene la vekt på at disse virkemidlene må være konsistente med politikken for økt bruk av biodrivstoff.

Det er generelt bred enighet blant landbruksministrene i EU om behovet for økt satsing på bioenergi spesielt og biodrivstoff spesielt. Skillelinjene går mellom de som mener at deler av denne økningen må komme fra importert råstoff og de som mener at økningen skal være basert på biomasse produsert i EU. Frankrike la fram forslag om tiltak for å begrense import av biomasse til energiformål. Flertallet av medlemslandene deler Frankrikes bekymringen for at økningen i bruk av biomasse til energiformål vil bli dekket av importert råstoff. Andre land anført av Storbritannia, Sverige og Nederland ser det som realistisk at økningen må komme på basis av økt import av biomasse. Disse spørsmålene vil bli sentrale i gjennomgangen av biodrivstoffdirektivet og virkemidlene for energiproduksjon i landbruket i EU.

WTO
Landbruksforhandlingene i Doha-runden er en gjenganger i alle rådsmøter. Kommissær Mariann Fischer Boel orienterte om utviklingen i forhandlingene etter ministermøtet i Hong Kong. Kommissæren gjentar at det ikke er aktuelt for EU å legge fram et nytt tilbud på landbruk. De offensive interessen for EU på landbruksområdet er fortsatt internstøtte og tiltak som fungerer som eksportstøtte. Et møte i G6 skal avholdes i London i første halvdel av mars.

Definisjon av vodka
Polen, med støtte fra Danmark, Estland, Latvia, Litauen, Finland, Sverige og Tyskland, mener det er behov for å begrense definisjonen av vodka i Kommisjonens forslag til definisjon og merking av sprit. Disse landene mener begrepet vodka bare skal kunne brukes når korn og poteter er basis i produksjonen. Storbritannia, Nederland og Irland støtter forslaget fra Kommisjonen om at betegnelsen vodka skal kunne brukes for sprit som har sin opprinnelse i andre landbruksprodukter enn korn og poteter. Storbritannia hevder at en begrensning i definisjonen vil kunne oppfattes som handelshindringer og være gjenstand for rettslig forfølgelse i f.eks. WTO. Definisjonen av vodka er nå til behandling i arbeidsgrupper under rådet.