Historisk arkiv

EU: Prognoser for landbrukets inntekter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

EU: Landbruksinntektene for EU- landene ligger an til en vekst på omlag 18 prosent frem mot 2013, viser en prognoserapport som er utgitt av Europakommisjonen.

EU: Prognoser for landbrukets inntekter

EU: Landbruksinntektene for EU-landene ligger an til en vekst på omlag 18 prosent frem mot 2013, viser en prognoserapport som er utgitt av Europakommisjonen.

Marked og inntekt
Fremskrivningene for landbrukets inntekter kommer frem i en publikasjon som nylig er gitt ut av Europakommisjonen. Rapport drøfter markedsutsiktene for ulike landbruksprodukter og antatt inntektsutvikling i landbruket i EU i tiden fram til 2013. Kommisjonens prognoser for marked og inntektsutvikling er som alle slike modeller avhengig av forutsetningene de bygger på. Modellene har bl. a. ikke tatt hensyn til mulige framtidige forhandlingsløsninger i WTO.

Og her er utsiktene for noen utvalgte produksjoner:

Svin og storfe: Kommisjonen anslår at produksjonen av storfekjøtt vil reduseres i EU som en følge av CAP-reformen. Etterspørselen etter storfekjøtt er imidlertid anslått til å øke med ca 2 % i perioden fram til 2013. Markedene for fjørfe- og svinekjøtt er positive framover (En negativ utvikling i spredningen av fugleinfluensa kan raskt endre forholdene for fjørfesektoren). Eksport av svinekjøtt er ventet å øke i perioden fram til 2013.

Korn: Forbruk av korn i medlemslandene og økende eksport av korn er etter Kommisjonens oppfatning de viktigste årsakene til at markedsutsiktene for korn er positive. Det er ventet at etterspørselen etter korn til energiformål vil øke i omfang utover i perioden. Kommisjonen ser for seg balanse i kornmarkedet i perioden.

Oljevekster: Også for oljevekster ser Kommisjonen for seg økt etterspørsel til energiformål. EU vil forbli nettoimportør av oljevekster.

Meieriprodukter: Anslagene tyder videre på en bedre balanse i markedene for meieriprodukter. Her ventes økt produksjon og forbruk av ost.

Inntektene: Estimater fra Kommisjonen tyder på at landbruksinntektene i EU25 vil øke med om lag 18 % i perioden 2005 til 2013. Økningen i landbruksinntekt er ventet å være mer enn 40 % i de nye medlemslandene og om lag 11 % i de opprinnelige EU15.

EU: Landbruksinntektene for EU- landene ligger an til en vekst på omlag 18 prosent frem mot 2013.


15.09.06