Historisk arkiv

Fugleinfluensa: Forstsatt behov for årvåkenhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fugleinfluensa: Konklusjonene fra FAO-konferansen om fugleinfluensa og ville fuglers betydning, som ble holdt i Roma, tilsier at faren ikke er over.

Fugleinfluensa: Forstsatt behov for årvåkenhet

Fugleinfluensa: Konklusjonene fra FAO-konferansen om fugleinfluensa og ville fuglers betydning, som ble holdt i Roma, tilsier at faren ikke er over. Betydelig felles innsats fra verdenssamfunnet er nødvendig.

Mattilsynet har på grunnlag av risikovurderinger fra Veterinærinstituttet opphevet det mye omtalte uteforbudet for fjørfe. Det er lempet på restriksjonene ut fra en helhetsvurdering for Norge. Norge og Finland har sluppet å få sjukdommen i denne omgangen. Hva som egentlig er grunnen til dette kan ingen si med sikkerhet enda.

Faren er ikke over
Men det er på sin plass å understreke at faren ikke er over. Det er fortsatt nødvendig med årvåkenhet og respekt for forebyggende tiltak. F.eks smugling av levende fugler og/eller produkter er forbudt. Alt som kan redusere faren for innslep av den farlige varianten av fugleinfluensavirus til landet er fremdeles viktig. Eventuell fare for smitte fra villfugl til fjørfe må vi ha høyt oppe i bevisstheten. Vi har skaffet oss kunnskap gjennom det arbeidet som har vært gjort hittil, og verdenssamfunnet har fått et visst utgangspunkt for å takle problemet i fellesskap. Men det er svært mange forhold vi enda ikke vet nok om.

Manglende kunnskap
Erkjennelsen av manglende kunnskap, og at verdenssamfunnet må finne løsninger i fellesskap har materialisert seg i en rekke internasjonale konferanser om fugleinfluensa. På konferansen som ble holdt i Roma forrige uke har villfuglenes betydning for smittespredningen vært et sentralt tema. Mer enn 300 deltakere fra hele verden var samlet for å få en oversikt over hva vi vet, og hvordan problemet kan angripes videre på kortere og lengre sikt.

Influensaviruset som forårsaker fugleinfluensa hos ville og tamme fugler, det nå så velkjente H5N1-viruset, har oppført seg annerledes enn tidligere kjente influensavirus og har spredt seg i et høyt tempo. I tidsrommet 2003 til desember 2005 var sjukdommen rapportert i 15 land. Siden januar 2006 er viruset spredt til mer enn 45 land og flere kontinenter. Mer enn 200 millioner fjørfe er døde av- eller avlivet på grunn av sjukdommen i de over 4000 utbruddene som er rapportert.

Behov for kartlegging
Konferansen konkludert med at det er et meget stort behov for kartlegging av trekkruter og forhold rundt ville fuglers miljø og atferd, registrering av data og tilgang til informasjon over landegrensene, forskning innen virologi, internasjonalt og tverrfaglig samarbeid generelt, styrking av veterinærvesenet i mange land og åpenhet og god kommunikasjon for å sikre tidlig varsling av smitte med høypatogene varianter av influensavirus.


06.06.06