Historisk arkiv

Jordvern: Bekymret for jordvernet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordvern: - Det blir bygd alt for mye på dyrkajord, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen, som nå vil vurdere å styrke innsigelsesretten i kommuneplaner.

Jordvern: Bekymret for jordvernet

Jordvern: - Det blir bygd alt for mye på dyrkajord, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen, som nå vil vurdere å styrke innsigelsesretten i kommuneplaner.

Jordvern var tema da landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen hadde møte med representanter fra Rogaland. Landbruksdirektør Jon Ola Syrstad og leder i fylkeslandbruksstyret, Helge Braut, presenterte de spesielle utfordringene deler av fylket har med jordvern og behov for utbyggingsområder.

Styrke innsigelsesretten
Jordvern: Salat-åker. Foto: Svein Grønvold.
- Stortinget har vedtatt å halvere den årlige omdisponeringen av dyrka og dyrkbar jord innen 2010. Det er et stykke til vi er der, sier landbruks- og matministeren, og viser til at han nå vurderer å styrke innsigelsesretten i kommuneplaner på landbruksområdet. - For å styrke jordvernet er det nødvendig å heise den nasjonale målsettingen høyt, sier Terje Riis-Johansen.

Dispensasjoner fra plan
- Rogaland har noen av våre beste jordbruksarealer, og er samtidig et område med sterk vekst i næringsliv og boligbygging. Dette gir sterkt press på jordvernet. Jeg er bekymret for situasjonen i Rogaland bl.a. med bakgrunn i det økende antall dispensasjoner som blir gitt fra plan til spredt fradeling og bygging. Jeg ønsket derfor å få en oppdatering og vurdering av situasjonen, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen

Begrenset ressurs
Dyrka og dyrkbar jord er en knapp og ikke-fornybar ressurs av nasjonal verdi, og regjeringen har definert jordvernet som en del av den nasjonale miljøvernpolitikken. I Soria-Moria-erklæringen slås det fast at: ”Norsk matjord er en begrenset ressurs som det er et nasjonalt ansvar å ta vare på for våre etterkommere”.

Jordvern: - Det blir bygd alt for mye på dyrkajord, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen, som vil vurdere å styrke innsigelsesretten i kommuneplaner. Han møtte i går representanter fra landbruksforvaltningen i Rogaland.