Historisk arkiv

Mat: 16.000 nye arbeidsplasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Norsk dagligvarehandel spiller en viktig rolle i utviklingen av en konkurransedyktig norsk matsektor i framtida, er konklusjonen i rapporten Dagligvarehandel og mat 2006 fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning.

Mat: 16.000 nye arbeidsplasser i dagligvarehandelen

Mat: Norsk dagligvarehandel spiller en viktig rolle i utviklingen av en konkurransedyktig norsk matsektor i framtida, er konklusjonen i rapporten Dagligvarehandel og mat 2006 fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF).

Stabilt antall butikker
Fra 1993 til 2003 sank antall bedrifter i dagligvarehandelen med 13 prosent. Nå er butikkantallet stabilisert og økende i enkelte kjeder. Utvidet åpningstid, økt varesortiment og flere butikkonsepter har gitt 16.000 nye arbeidsplasser de siste 10 årene. Eksempler på nye tjenester er Post i Butikk og Bank i Butikk, samt reseptfrie legemidler i dagligvarebutikkene. Dagligvarehandelen sysselsetter i dag om lag 87.000 personer og arbeidskraftproduktiviteten er stigende.

Økt innflytelse
Gjennom 1980- og 90 tallet skjedde det en sterk konsentrasjon der fire kjeder ble dominerende på engrosleddet. Dette endret maktforholdene i dagligvarebransjen, og ga kjedene økt innflytelse over industrien. En sterkere dagligvarehandel kan ha skjerpet norsk matindustri. Representanter for dagligvarehandelen hevder selv at en sterk, norsk dagligvarehandel er viktig for den norske matindustriens konkurranseevne, heter det i rapporten fra NILF.

Mat: De siste 10 årene har det blitt 16.000 nye arbeidsplasser i dagligvarehandelen.