Historisk arkiv

Mat: Grønnsaker på menytoppen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Forbruket av grønnsaker har økt med 60 prosent siden 1975. Det skjer uten at tradisjonelle norske grønnsaker som gulrot og kålrot tar sin del i økningen.

Mat: Grønnsaker på menytoppen

Mat: Forbruket av grønnsaker har økt med 60 prosent siden 1975. Det skjer uten at tradisjonelle norske grønnsaker som gulrot og kålrot tar sin del i økningen. Til tross for at norske forbrukere møter et lite variert tilbud av gulrot og kålrot i dagligvarehandelen, bidrar vaner, sosiale og kulturelle normer til å befeste gulrot og kålrot som to av de viktigste grønnsakene i det norske kostholdet.
 

Høy næringsverdi
Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) og Bioforsk har gjennomført en undersøkelse som viser at det er et betydelig potensial for å øke forbruket av de to tradisjonelle grønnsakene kålrot og gulrot. Forbruk av mat er i stor grad styrt av vaner og sosiale konvensjoner, og det er en sterk norm at grønnsaker hører med til en ”skikkelig middag”, heter det i rapporten fra SIFO og Bioforsk.

Sunnhet og høy næringsverdi nevnes som to viktige grunner for å spise gulrot og kålrot. Flere deltakere uttrykte at gulrot nærmest er en del av standardsortimentet, og ble handlet inn på linje med mjølk og brød.

Mat, Poteter, Foto: Bård Løken, Samfoto
Mat: Med unntak av potet, er gulrot den mest brukte grønnsaken i det norske kostholdet. Foto: Bård Løken, Samfoto

Mat: De tradisjonelle grønnsakene gulrot og kålrot øker ikke sin andel i markedet. Forbruket har steget med hele 60 prosent de siste 30 årene.