Historisk arkiv

Mat og kulturlandskap: Nye Streif i Hordaland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat og kulturlandskap: Landbruks- og matdepartementet bevilger 100.000 kroner til nye Streif-arrangement i Hordaland. Landbruksforvaltningen i fylket vil satse på Streif som merkevare for de beste ”Mat og kulturlandskapsopplevelsene” i fylket.

Mat og kulturlandskap: Nye Streif i Hordaland

Mat og kulturlandskap: Landbruks- og matdepartementet bevilger 100.000 kroner til nye Streif-arrangement i Hordaland. Landbruksforvaltningen i fylket vil satse på Streif som merkevare for de beste ”Mat og kulturlandskaps-opplevelsene” i fylket.

- Hordaland planlegger å arrangere 11 Streif i år, spredt over store deler av fylket og med ulik profil som bør kunne appellere til et bredt publikum. Fylket legger denne gangen enda større vekt på næringsutvikling, og det er lett for meg å slutte meg til de mange som mener at Hordaland gjør en god jobb med å fremheve verdiene og mulighetene som ligger i kulturlandskapet, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Kulturlandskap, Foto: LMD
Mat og kulturlandskap: Epletrær i stramt geledd, Vikebygd.
Foto: LMD

Til sammen 8.000 personer deltok i fjor i de ulike Streifene i Hordaland og landbruksavdelingen hos Fylkesmannen skriver i sin søknad til LMD at bygdefolket i dag står igjen med nyttige erfaringer fra et nærings-utviklingsprosjekt som er tuftet på de natur- og kulturhistoriske verdiene i kulturlandskapet. ”Dei ser kulturlandskapet i eit nytt ljos og er reie til å hauste frukter av landskapet som ressurs for grøn næringsutvikling i åra som kjem”, skriver landbruksavdelingen blant annet i sitt brev.

I jubileumsåret 2005 var Streif ett av fem prosjekter i Landbruks- og matdepartementets hundreårsmarkering av unionsoppløsningen.

Streif skulle blant annet gi:

  • forsterket glede og stolthet over kulturlandskap som kilde til aktivitet, rekreasjon og opplevelse
  • økt bevissthet om verdien av lokal matproduksjon og om sammenhengene mellom lokal mat og kulturlandskap
  • kunnskap om hvilke forandringer som har skjedd i kulturlandskapet de siste 100 år, og om hva som har ført til disse forandringene
  • bevisstgjøring om utfordringene som knytter seg til vedlikehold av kulturlandskapet.