Historisk arkiv

Mat: Sant om hva som er sunt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: At frukt, bær og grønnsaker er sunt, det vet vi, men faktisk ikke så mye om hvorfor. På Universitetet for miljø- og biovitenskap er forskere og studenter på jakt etter hemmeligheten.

Mat: Sant om hva som er sunt

Mat: At frukt, bær og grønnsaker er sunt, det vet vi, men faktisk ikke så mye om hvorfor. På Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) er forskere og studenter i plantevitenskap på jakt etter hemmeligheten.
 

Antioksiodanter
Forklaringen viser seg å ligge i sammenhenger mellom næringsstoffene, og antioksidanter er et sentralt stikkord. Antioksidantene er blant de viktigste næringsstoffene, og de det forskes mest på. C-og E-vitaminer og flavonoider er de mest kjente antioksidantene, men det er mange andre det er liten kunnskap om og som alle har forskjellige oppgaver.

Helsebringende
- Vi vet at frukt og grønnsaker er bra for helsen, men grunnen til at antioksidanter virker så positivt ligger sannsynligvis i samspillet mellom stoffene. - Disse sammenhengene mangler vi mye viten om. Derfor er det viktig å spise variert, og derfor er frukt og grønt mye bedre enn kosttilskudd, sier Anne Berit Vold ved UMB.

Mat: Eple. Foto: Kerstin Mertens, Samfoto
Mat
: Antioksidantene i frukt og grønnsaker hjelper blant annet mot noen typer kreft og mot hjerte- og karsykdommer. Hvordan det skjer vet forskerne ikke så mye om enda.
Foto: Kerstin Mertens, Samfoto

Mat: På Universitetet for miljø- og biovitenskap er forskere og studenter i gang med å avdekke hvorfor frukt og grønt er så sunt.