Historisk arkiv

Økologisk risikohandtering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Økologisk: Risiko og risikohandtering i økologisk jordbruksproduksjon er tema for en ny rapport, som oppsummerer et nylig avsluttet forskningsprosjekt hos Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning.

Økologisk risikohandtering

 

Økologisk: Risiko og risikohandtering i økologisk jordbruksproduksjon er tema for en ny rapport, som oppsummerer et nylig avsluttet forskningsprosjekt hos Norsk institutt for landbruksøkonomisk (NILF) forskning i samarbeid med Bioforsk Økologisk og Norges veterinærhøgskole.
 

Økologisk drift
Få har studert risiko ved økologisk gardsdrift. I prosjektet er det bla undersøkt hvordan gardbrukere oppfatter og handterer risiko og forskjeller i driftspraksis og holdninger mellom tidligere og nyere økologiske melkeprodusenter. Forskningsprosjektet har også sett på potensialet for økologisk drift i Norge, helsehandtering i melkeproduksjonen, tilpassing under usikkerhet i økologisk melkeproduksjon og risiko i plantedyrkingssystemer.

Forskningsprosjektet oppsummerer noen viktige funn - bla:

  • Politiske endringer ble oppfattet som den alvorligste risikokilde.
  • God likviditet ble sett på som viktigste tiltak for å handtere risiko.
  • Flere økologiske enn konvensjonelle brukere hadde som viktig mål for gårdsdrifta å drive miljøvennlig og bærekraftig. For begge grupper handlet gardsdrift om mer enn å tjene mest mulig.
 

Økologisk, Melkeglass, Foto: Jan Djenner, Samfoto
Økologisk: Helsehandtering i melkeproduksjonen, tilpassing under usikkerhet i økologisk melkeproduksjon er blant temaene forskerne har sett på i prosjektet som tar for seg økologisk risikohandtering i jordbruket.
Foto: Jan Djenner, Samfoto

Økologisk: Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning er ute med en ny rapport som omhandler risiko og risikohandtering i økologisk jordbruksproduksjon.