Historisk arkiv

Reindrift: Kompensasjon for vinterbeiter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Reindrift: Landbruks- og matdepartementet har satt av inntil tre millioner kr. for å kompensere for økte utgifter som norske reindriftsutøvere påføres fordi de er utestengt fra sine vinterbeiter i Sverige.

Reindrift: Kompensasjon for vinterbeiter

Reindrift: Landbruks- og matdepartementet har satt av inntil tre millioner kr. for å kompensere for økte utgifter som norske reindriftsutøvere påføres fordi de er utestengt fra sine vinterbeiter i Sverige. - Dette er en svært beklagelig og vanskelig situasjon for de berørte reineierne, sier statssekretær Ola T. Heggem. Derfor finner vi det riktig og viktig at staten bidrar slik at skadevirkningene for reindriften blir minst mulig.
 

Sikre livsgrunnlaget
Enkelte reinbeitedistrikt i Nordland og Troms har så langt denne vinteren blitt hindret fra å benytte beiteområder i Sverige. Dette er beiteområder som tidligere er benyttet i henhold til 1972-konvensjonen. Svenske myndigheter har ikke lagt til rette for bruk av andre likeverdige områder. Dette forholdet er tatt opp med svenske myndigheter uten at det har ført til løsninger for inneværende sesong. For å unngå nedslakting av reinflokken og for å sikre livsgrunnlaget for reindriftsutøverne i disse distriktene, har det i enkelte tilfeller blitt nødvendig å sette reinen på foring eller foreta flytting til andre områder. Økte utgifter til foring og andre kostnader som en utestenging fra vinterbeitene i Sverige kan medføre, ønsker staten å gi kompensasjon for.